Hozzávalók 16 darabhoz:
10 dkg tönkölybúzaliszt + a nyújtáshoz 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt | 5 dkg tönkölykorpa | 3 g szárított élesztő | 1 teáskanál só | 2 dkg vaj
A feltéthez (2 tallérhoz): 15 dkg avokádó | 1 csokor bazsalikom | 10 dkg koktélparadicsom | só, frissen őrölt bors
1. Keverjük össze a liszteket, a korpát, adjuk hozzá az élesztőt és a sót. Mérjük hozzá a lágy vajat, gyúrjuk össze annyi langyos vízzel (1,5-2 dl), hogy gyúrható, kemény kenyértésztát kapjunk. Pihentessük 10 percet, közben melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.
2. Osszuk a tésztát 16 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyiket 2-3 mm lapos koronggá.
3. Villával szurkáljuk meg a korongokat, majd sütőpapírral fedett sütőlemezen süssük őket ropogósra kb. 10 perc alatt.
4. A feltéthez a hámozott avokádó magját távolítsuk el, a húsát kockázzuk fel. Adjuk hozzá a szintén felkockázott paradicsomot és a csíkokra vágott bazsalikomot. Sózzuk, ízesítsük frissen őrölt borssal. Szedjük a keveréket a tallérokra.
1 tallér (feltéttel) szénhidráttartalma: 16 gramm.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 10 PERC
KALÓRIA 146 KCAL/DARAB
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/4. lapszámában jelent meg.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta