Ha tisztában vagyunk azzal, milyen élettani hatások zajlanak a szervezetünkben menopauza idején, akkor könnyebben rátalálunk azokra az alapanyagokra, amelyek segítenek, hogy derűsen és kiegyensúlyozottan vegyük az akadályokat.
Babburger
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 g tarkabab
- 50 g csicseriborsó
- 50 g édesburgonya
- 45 ml olívaolaj
- 30 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 g apró szemű zabpehely
- 10 g zsemlemorzsa
- só, őrölt fekete bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 g őrölt római kömény
- 2 g mustár
- pár csepp citromlé
- 20 g cukkini
- 20 g pritaminpaprika
a sütéshez:
- bő napraforgóolaj
az öntethez:
- 1 szál újhagyma
- fél gerezd fokhagyma
- 20 g görög joghurt
- só
az összeállításhoz:
- 2 hamburgerzsemle
- salátalevelek
- 10 g retekcsíra
A babot és a csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, és friss vízben feltesszük főni. A megtisztított és kockákra vágott édesburgonyát az olívaolaj felével meglocsoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A megtisztított és kis kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a maradék olajon megfuttatjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A puhára főtt babkeveréket az édesburgonyával, a hagymával, a fokhagymával, a zabpehellyel és a kenyérmorzsával turmixgépben simára keverjük, majd sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel, római köménnyel, mustárral és a citromlével ízesítjük. A masszát 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük. Azután vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle. Grillserpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a pogácsákat megsütjük benne. A cukkinit zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük, sózzuk és egy kevés olajon megfonnyasztjuk. A pritaminpaprikát apró kockákra vágjuk. Az öntethez az újhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a görög joghurtba keverjük, és megsózzuk. A hamburgerzsemléket félbevágjuk, és a vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben megpirítjuk. Azután a cukkinit, a csírát és az apróra vágott pritaminpaprikát az alsó felére halmozzuk, a babpogácsát ráfektetjük, és az öntettel meglocsoljuk. Végül a zsemlék tetejét ráillesztjük, és azonnal kínáljuk.