Káposztás bableves füstölt sonkával – Főételnek is beillik

A bablevest minden formában szeretjük, de leginkább akkor van kedvünkre, ha savanyú káposztával és füstölt sonkával készül.

26e

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

25 dkg száraz bab | 2 darab babérlevél | 1 fej vöröshagyma | 30 dkg sárgarépa | 20 dkg fehérrépa | 30 dkg savanyú káposzta | 10 dkg füstölt sonka | 20 dkg sertéscomb vagy lapocka | 2 gerezd fokhagyma | 1 dl tejföl | só, frissen őrölt bors

1. A babot áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe, másnap szűrjük le, tegyük fel főni háromszoros mennyiségű friss vízben a babérlevéllel és a hámozott, egészben hagyott vöröshagymával együtt. Főzzük 30-40 percen keresztül.

2. Adjuk hozzá a tisztított, feldarabolt répákat, az átmosott savanyú káposztát, a felkockázott füstölt húst, a felkockázott sertéshúst és a fokhagymagerezdeket.

3. Főzzük a levest 1 órán át, majd habarjuk be a tejföllel. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, kóstoljuk, és sózzuk, ha szükséges.

ELKÉSZÍTÉS: 25 PERC + FŐZÉS ÉS A BAB ÁZTATÁSA
KALÓRIA: 459 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője