A banán a gyerekek nagy kedvence, isteni íze van, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Előfordul, hogy túl sokat vettünk belőle, és már jócskán bebarnultak a kamrában. Ilyenkor lesz a tízórai banán turmix, de ennél sokkal finomabb ételeket is készíthetünk belőlük. De nem csak finomakat, hanem egészségeseket is, sőt néhány ételt ételérzékenyek is fogyaszthatják.
Zablisztes banánkenyér magvakkal
Az a jó a zablisztben, hogy ízben alig különbözik a búzaliszttől, mégis jóval egészségesebb: fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalommal bír. Tejfehérje-allergiában szenvedők mindenképp növényi margarint használjanak vaj helyett, aki pedig cukormentesen enné, nyugodtan elhagyhatja a cukrot, anélkül is édes lesz.
Hozzávalók:
4 db érett banán
200 g zabliszt
50 g margarin vagy vaj
10 g cukor
2 db tojás
10 g sütőpor
1 mk fahéj
1 marék olajos mag (mandula, dió, kesudió)
csipet só
Elkészítés: A felolvasztott margarint kikeverjük a tojásokkal és a cukorral, majd hozzákeverjük a szétnyomkodott banánt. A zablisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük és finoman átdolgozzuk a banános masszával és a magvakkal. Kikenjük a kenyérformát margarinnal/vajjal, és csak azután tesszük bele a masszát. Sütőpapírt is tehetünk alá, ha az a bevált módszerünk. 180 fokos sütőben, kb. 40 percig sütjük. A formából csak akkor vesszük ki, amikor már biztosan langyosra hűlt.
Banános, datolyás golyók
A világ legegyszerűbb édessége: nem kell sütni és nagyon hamar fogyasztható. A gyerekek imádnak vele foglalatoskodni. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, lisztet és tejterméket, ha pedig a zabpelyhet elhagyjuk, teljesen gluténmentes is.
Hozzávalók:
4 db érett banán
200 g puha, aszalt datolya
200 g darált dió
40 g kakaó
mandula aroma, ízlés szerint
egy kevés zabpehely
Elkészítés: A banánt és a datolyát (érdemes előtte vízben áztatni) aprítógépben pépesítjük, beleteszünk néhány csepp mandulaaromát és az egészet összedolgozzuk a darált dióval és a kakaóval. Kis golyókat készítünk a masszából, majd beleforgatjuk őket a zabpehelybe (kókuszreszelékkel, darált mandulával is helyettesíthető), és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
Banános pancake
Ki mondta, hogy nem ehetnek palacsintát az ételérzékenyek? Egy kis variálással ez is könnyedén megoldható. Gluténérzékenyek speciális zabpehelyliszttel készítsék, és aki nem tejfehérje-allergiás, nyugodtan használhat tehéntejet is.
Hozzávalók:
3db érett banán
1 bögre zabpehely liszt
2 db tojás
3 dl rizstej
1 ek. méz
1 marék dió
Elkészítés: Kikeverjük a tojást a cukorral és a tejjel, hozzátesszük a lisztet és addig kevergetjük, amíg csomómentes nem lesz a tészta. Az érett banánokat összenyomkodjuk és összekeverjük a tésztával. Serpenyőben, kevés olajon, a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Végül mézet csurgatunk rá (juharsziruppal is működik), megszórjuk dióval, illetve néhány felkarikázott banánszelettel díszítjük.
Epres, banános smoothie
Minden gyümölcsrajongónak erősen ajánlott frissítő következik.
Hozzávalók:
4 marék eper
1 marék áfonya
2 db érett banán
2 bögre mandula-, vagy rizstej
1 bögre natúr görög joghurt
2 tk. vanília kivonat
Elkészítés: Fagyasszuk le előre az epret, majd azt tegyük turmixgépbe a banánnal, az áfonyával, a joghurttal és a vanília kivonattal. Öntsük hozzá a növényi tejet és turmixszoljuk össze a hozzávalókat. Töltsük kis üvegekbe vagy poharakba és már fogyaszthatjuk is.
Banános chia puding, granolával
Igaz, a chiamagos pudingot előző este el kell készíteni, de megéri, mert így fejedelmi reggeliben lehet részünk. A chia maggal rengeteg rostot, kalciumot és magnéziumot vihetünk be a szervezetünkbe, igazi superfood! A granolát aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok alkotják, amelyek megsütve kerülnek a csomagolásba. Szintén nagyon egészséges, főleg reggelire.
Hozzávalók:
3 db érett banán
4 ek. chia mag
1,5 bögre tej vagy rizstej
2 marék granola
vaníliaaroma ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a tejet a chiamaggal és hagyjuk egy éjszakát állni a hűtőben. Reggel keverjük össze a villával szétnyomkodott banánnal. Szórjunk egy nagyobb pohárba egy-két marék granolát, kanalazzuk rá a pudingot, a tetejére pedig vágjunk néhány kocka kivit. Bármilyen friss gyümölcsöt választhatunk, nagyon finom lesz.