Nehogy kidobd a túlérett banánokat! Sütemény, palacsinta és további receptek

A banánkenyér csak a kezdet, azon kívül számos ételt lehet készíteni a népszerű déligyümölcsből.

A banán a gyerekek nagy kedvence, isteni íze van, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Előfordul, hogy túl sokat vettünk belőle, és már jócskán bebarnultak a kamrában. Ilyenkor lesz a tízórai banán turmix, de ennél sokkal finomabb ételeket is készíthetünk belőlük. De nem csak finomakat, hanem egészségeseket is, sőt néhány ételt ételérzékenyek is fogyaszthatják.  

Zablisztes banánkenyér magvakkal

Az a jó a zablisztben, hogy ízben alig különbözik a búzaliszttől, mégis jóval egészségesebb: fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalommal bír. Tejfehérje-allergiában szenvedők mindenképp növényi margarint használjanak vaj helyett, aki pedig cukormentesen enné, nyugodtan elhagyhatja a cukrot, anélkül is édes lesz.

Hozzávalók:

4 db érett banán

200 g zabliszt

50 g margarin vagy vaj

10 g cukor

2 db tojás

10 g sütőpor

1 mk fahéj

1 marék olajos mag (mandula, dió, kesudió)

csipet só

Elkészítés: A felolvasztott margarint kikeverjük a tojásokkal és a cukorral, majd hozzákeverjük a szétnyomkodott banánt. A zablisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük és finoman átdolgozzuk a banános masszával és a magvakkal. Kikenjük a kenyérformát margarinnal/vajjal, és csak azután tesszük bele a masszát. Sütőpapírt is tehetünk alá, ha az a bevált módszerünk. 180 fokos sütőben, kb. 40 percig sütjük. A formából csak akkor vesszük ki, amikor már biztosan langyosra hűlt.

Reggeli kávéhoz is tökéletes a banánkenyér (Fotó: Getty Images)

Banános, datolyás golyók

A világ legegyszerűbb édessége: nem kell sütni és nagyon hamar fogyasztható. A gyerekek imádnak vele foglalatoskodni. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, lisztet és tejterméket, ha pedig a zabpelyhet elhagyjuk, teljesen gluténmentes is.

Hozzávalók:

4 db érett banán

200 g puha, aszalt datolya

200 g darált dió

40 g kakaó

mandula aroma, ízlés szerint

egy kevés zabpehely

Elkészítés: A banánt és a datolyát (érdemes előtte vízben áztatni) aprítógépben pépesítjük, beleteszünk néhány csepp mandulaaromát és az egészet összedolgozzuk a darált dióval és a kakaóval. Kis golyókat készítünk a masszából, majd beleforgatjuk őket a zabpehelybe (kókuszreszelékkel, darált mandulával is helyettesíthető), és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.

Vendégségbe is vihetünk ebből az egészséges desszertből (Fotó: Getty Images)

Banános pancake

Ki mondta, hogy nem ehetnek palacsintát az ételérzékenyek? Egy kis variálással ez is könnyedén megoldható. Gluténérzékenyek speciális zabpehelyliszttel készítsék, és aki nem tejfehérje-allergiás, nyugodtan használhat tehéntejet is.

Hozzávalók:

3db érett banán

1 bögre zabpehely liszt

2 db tojás

3 dl rizstej

1 ek. méz

1 marék dió

Elkészítés: Kikeverjük a tojást a cukorral és a tejjel, hozzátesszük a lisztet és addig kevergetjük, amíg csomómentes nem lesz a tészta. Az érett banánokat összenyomkodjuk és összekeverjük a tésztával. Serpenyőben, kevés olajon, a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Végül mézet csurgatunk rá (juharsziruppal is működik), megszórjuk dióval, illetve néhány felkarikázott banánszelettel díszítjük.

A nagyobb gyerekek már bátran segíthetnek a sütésben is (Fotó: Getty Images)

Epres, banános smoothie

Minden gyümölcsrajongónak erősen ajánlott frissítő következik.

Hozzávalók:

4 marék eper

1 marék áfonya

2 db érett banán

2 bögre mandula-, vagy rizstej

1 bögre natúr görög joghurt

2 tk. vanília kivonat

Elkészítés: Fagyasszuk le előre az epret, majd azt tegyük turmixgépbe a banánnal, az áfonyával, a joghurttal és a vanília kivonattal. Öntsük hozzá a növényi tejet és turmixszoljuk össze a hozzávalókat. Töltsük kis üvegekbe vagy poharakba és már fogyaszthatjuk is.

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető ez a frissítő (Fotó: Getty Images)

Banános chia puding, granolával

Igaz, a chiamagos pudingot előző este el kell készíteni, de megéri, mert így fejedelmi reggeliben lehet részünk. A chia maggal rengeteg rostot, kalciumot és magnéziumot vihetünk be a szervezetünkbe, igazi superfood! A granolát aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok alkotják, amelyek megsütve kerülnek a csomagolásba. Szintén nagyon egészséges, főleg reggelire.

Hozzávalók:

3 db érett banán

4 ek. chia mag

1,5 bögre tej vagy rizstej

2 marék granola

vaníliaaroma ízlés szerint

Elkészítés: Keverjük össze a tejet a chiamaggal és hagyjuk egy éjszakát állni a hűtőben. Reggel keverjük össze a villával szétnyomkodott banánnal. Szórjunk egy nagyobb pohárba egy-két marék granolát, kanalazzuk rá a pudingot, a tetejére pedig vágjunk néhány kocka kivit. Bármilyen friss gyümölcsöt választhatunk, nagyon finom lesz.

Kivi helyett eperrel vagy áfonyával is tálalhatjuk (Fotó: Getty Images)