Mézes krémes Mézilány, advent első vasárnapjára

A mézeskalácssütés olyan tudomány, amit kötelezően oktatnánk mindenkinek, hiszen egy ilyen desszert bármikor jókedvre deríti az embert!

45_1e

HOZZÁVALÓK EGY 30 CM MAGAS, 20 CM SZÉLES SÜTEMÉNYHEZ:

A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál szódabikarbóna | 12,5 dkg vaj/margarin | 2 evőkanál méz | 15 dkg porcukor | 2 tojás
A krémhez: 4 dl tej | 8 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg nagyon puha vaj/margarin
A díszítéshez: fehér és piros színű dekortollak hópehely alakú cukorgyöngy

1. A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, vajat/margarint kissé elmorzsoljuk. A mézet, a porcukrot és az egész tojást kézi habverővel simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk. Sima tésztává gyúrjuk, majd lisztezett munkalapon fél cm vastag kb. 30×20 cm-es téglalappá nyújtunk.

2. Kivágunk belőle 3 darab Mézilány alakú lapot, ezt úgy a legegyszerűbb, ha rajzolunk egy sablont, ráhelyezzük, és körbevágjuk. (A sablont félbehajtott papírlapra érdemes rajzolni, és akkor kinyitva/kivágva biztosan szimmetrikus lesz.)

3. A maradék tésztát újra kinyújtjuk fél cm vastagra (ebből lesz az oldalára a morzsa, de szúrhatunk ki belőle néhány karácsonyi formát is), és a Mézi alakú lapokkal együtt, sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük.

4. A krémhez összeforralunk 3 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd alaposan átkeverjük, végül habosra keverjük a nagyon puha vajjal/margarinnal. A krémmel 2 rétegben betöltjük a Mézi alakú lapokat úgy, hogy vékonyan az oldalára is jusson.

5. A maradék tésztából sütött lapot összetörjük, és a morzsával beborítjuk a torta oldalát. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük puhulni. Tálalás előtt a dekortollal szemet, szájat, mintákat rajzolunk rá, és a hópehellyel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 6-8 PERC
KALÓRIA: 6456 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. különszámában jelent meg, még több mennyei torta társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre