Dupla élvezet – Banános, csokoládés kuglóf, karamellitallal

Önmagukban is finomak, de együtt egyenesen mennyeiek! Tökéletes párosítás egy borús napra.

34_35e

Banános, csokoládés kuglóf

HOZZÁVALÓK 1 KUGLÓFHOZ:

25 dkg puha vaj/margarin + a formához 15 dkg porcukor | 4 tojás | 3 darab banán | fél csomag sütőpor | 10 dkg aprított étcsokoládé vagy csokoládécsepp | 25 dkg liszt + a formához
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé

1. Habosra keverjük a puha vajat/margarint a porcukorral, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat és a villával áttört banánt. Végül beleforgatjuk a sütőporral, aprított étcsokoládéval elkevert lisztet is.

2. Egy kuglófformát kivajazunk, kilisztezzük, megtöltjük a masszával. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük.

3. A díszítéshez a kuglóf tetejét megcsorgatjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládéval.

Karamellital

HOZZÁVALÓK 8 ADAGHOZ:

20 dkg kristálycukor | 4 dl habtejszín | 1 liter tej | 4 tojássárgája

1. A kristálycukrot egy világos aljú edényben karamellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntünk 2 dl felmelegített tejszínt, addig melegítjük, míg teljesen folyóssá válik. A felét félretesszük hűlni.

2. A másik felét a tejjel és a tojássárgájával forrásig hevítjük (de nem forraljuk!), majd tálalás előtt a maradék 2 dl habbá vert tejszínnel és a félretett karamellel díszítjük.

A receptek a Nők Lapja Konyha 2016. novemberi számában jelentek meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós