Nem csak húst, de akár osztrigát, római salátát és ananászt is süthetünk faszénen.

Itt az idő, hogy bepótoljunk (persze csak akkor, ha ezt mindenki biztonságosnak érzi) az elmaradt családi, baráti vacsorákat, és ha már itt a nyár, mindezt a szabadban tegyük. Megosztunk néhány grillezési tanácsot, hogy biztosan ötcsillagos legyen a faszénen sült finomság.

Eszközök és tisztítás

Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, hiszen a grillezés lehet veszélyes is, ha kapkodva, nem odafigyelve állunk neki. Éppen ezért előre készítsünk be a grillsütő mellé:

  • egy fogót, amivel könnyen tudjuk forgatni a húsokat, zöldségeket
  • egy grillkefét a maximális tisztasághoz (ha ez nincs, egy összegyűrt alufólia is megteszi)

Tisztítsuk meg alaposan a sütőt minden használat előtt, hiszen a korábbról a rácson maradt ételmaradék se nem higiénikus, se nem gusztusos, ráadásul és pillanatok alatt megég. Steven Raichlen grillguru mindig egy növényi olajba mártott papírtörlővel tisztítja meg a rácsokat, hogy a hús biztosan ne ragadjon rá. Az is bevett szokás a profiknál, hogy mielőtt sütni kezdenek, belemártanak egy fél hagymát az olajba, és azzal dörzsölik át a grillsütő rácsait.

A legjobb hely

Soha ne grillezzünk garázsban, még nyitott ajtó mellett sem. Lehet, hogy a terület mégsem olyan jól szellőzik, mint gondolnánk. A grillezők is okozhatnak zárt térben szén-monoxid mérgezést. Ha nincs kertünk, akkor a terasz egyik sarkában vagy tornácon állítsuk fel. A szakemberek azt javasolják, hogy a sütőt legalább 10 méter távolságra helyezzük el a kertben található bokroktól, fáktól. Mindig tartsuk a slagot a közelben vagy egy vödör vizet, ha lángra kapna a grill, azonnal közbe tudjunk lépni.

Mit süssünk?

Az egyik legfontosabb, hogy mindig friss alapanyagokat használjunk, és lehetőleg kerüljük a fagyasztott húsokat. Érdemes kicsivel több időt szánni a minőségi hozzávalókra és akár helyi termelőktől beszerezni a friss alapanyagokat. Arra is figyeljünk, hogy csökkentsük a vörös húsok arányát, és fehér húsokkal (csirke, pulyka), halakkal színesítsük a palettát.

A jó zsírok, mint amilyenek a lazacban vagy a pisztrángban megtalálhatók, jótékony hatással vannak az egészségünkre.

A húsokat ne sózzuk meg előre (különösen igaz a nyárson készült csirkemellre), mert kiszáradnak, pácolásnál pedig válasszunk fém vagy üveg edényeket a műanyag helyett. Amint haza értünk, tegyük a húsokat a hűtőbe, két óránál tovább nem szabd kint őket hagyni ilyen nagy melegben.

Grillezés a húson túl

A grillezésről elsőként mindenkinek a húsos ételek jutnak eszébe, hiszen kinek ne csordulna össze a nyál a szájában egy isteni hamburger, vagy pácolt csirkemell láttán. A húsimádóknak nem is kell lemondania erről, viszont rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, próbáljuk ki bátran a gombát, a padlizsánt, sőt ínyencek akár gyümölcsökkel is kísérletezhetünk a következő baráti összejövetelen.

Nem olyan könnyű a sajtot tökéletesen elkészíteni, ezért a profik a halloumi és a provolone fajtára esküsznek.

Vastag szeletekre vágnak, majd megcsepegtetnek kis olívaolajjal és közepes-magas lángon gyorsan megsütnek, kizárólag egyszer megfordítva! A pác összetevőin nagyon sok múlik, és bátran összeállíthatjuk már előző este, hogy másnapra még nagyobb ízhatást kapjunk. A zöldfűszerek különösen kedveltek a grillpácoknál, de a rozmaringos pác nem csak finom, de a gyógynövény antioxidánsai segíthetnek megszüntetni a káros anyagokat a grillezett marhahúsban.

Különleges alapanyagok

Chris Schlesinger séf mindenképpen kemény belsejű zöldségeket javasol nyársa húzva, de esküszik a fahéjrúdon grillezett őszibarackra, sertésre. Egy másik profi szakember, John Mariana is imádja a tűzön készült gyümölcsöket, amit a gyerekek is előszeretettel fogyasztanak családi rendezvényeken. John azt javasolja, vágjuk félbe a gyümölcsöt, – ez lehet, például narancs vagy ananász – kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg barnacukorral, és mehet is a grillre.

A dinnyeszezonban a görög dinnyét is kipróbálhatjuk, amit a magasabb hő, a füst és a só tesz különlegessé a rácsokon.

Marj Bittman, gasztronómiai újságíró a következő receptre esküszik. Vágjuk fel a görögdinnyét egy hüvelyknyi vastagságra, és kenjünk meg az előre összedolgozott olívaolajas, darált vöröshagymás, sós, borsos páclével, majd oldalankét süssük 4-5 percig. A végeredmény egy csodás, lédús, karamellizált gyümölcs lesz. Aki még ennél is különlegesebb ételt szeretne kínálni a vendégeknek, osztrigával is készülhet. Fontos szabály, hogy mindig addig süssük őket, amíg a héjuk ki nem nyílik. Sőt, a római saláta is jól működik a tűzön, ugyanis a zöldek grillezés során egyedi füstös ízt kapnak, amelyek egy vegyes saláta hozzávalójaként is nagyon finomak. Vágjunk el hosszában egy római salátát, majd a vágott oldalakat kenjük meg olívaolajjal, sóval és borssal. Helyezzük fel a saláta vágott felét a rácsra és 1-2 percig süssük. Végül megszórhatjuk frissen reszelt parmezánnal és vörösborecettel. 

Faszén helyett

Sokan esküsznek a faszenes grillre, ami valóban isteni ízt ad az ételeknek, de ha ez nincs, akkor az asztali grill is megteszi, és még gyorsabban is készül el vele a vacsora. Az élmény és az ízek változatlanok és a faszénnel sem kell bajlódnunk. Nemcsak használni, hanem tisztítani is könnyű, amiért másnap leszünk csak igazán hálásak.

Hűsítő italok

Az isteni ételek mellett az italokra is érdemes figyelni a nyári sütögetéskor. Szomjoltó gyümölcsös, alkoholmentes koktélokkal, extrább limonádékkal vagy hűsítő jegesteával tökéletessé tehetjük az élményt. Természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, de figyeljünk rá, hogy nagy melegben ezekből csak mértékkel fogyasszunk!

Forrás: Gorenje, Reader’s Digest