Reese Witherspoont a legtöbben Oscar-díjas színésznőként és filmmogulként ismerik, pedig a közösségi oldalán egyre több rajongót gyűjt be konyhaművészetével is. Legyen szó leves vagy más fogások receptjeiről, a szőkeség igazán elemében van a konyhában. Az Interview magazine nemrég beszélgetett el vele újdonsült hobbijáról, amelyben a színésznő elárulta azt is, hogy mi a kedvenc koktélja:
„Nagyon sok gyömbéres üdítőt szoktam inni. És bár szeretem a vodkát szódával és lime-mal, illetve a whiskey-t gyömbérrel keverni, a kedvenc koktélom mégis a gyömbéres pezsgő.” A színésznő más italokat is kedvel, nemrég egy görögdinnyés Margarita receptjét osztotta meg a követőivel:
A gyömbéres pezsgő gondolata megmozgatta az Insider újságíróját is, aki felkeresett két koktélkeverő szakembert, hogy mondják el a véleményüket a nem mindennapi kombinációról. Aleksey Reznikov, a New York-i The Garrett bar mixológusa elmondta, hogy még soha nem hallott erről korábban. „Elég gyakori, hogy szénsavas vizet kevernek a pezsgőhöz, de gyömbérrel még nem ismertem. Személy szerint nem feltétlenül javasolnám a vendégeknek, hogy így fogyasszák, de természetesen bárki kérésére elkészítem, aki ki szeretné próbálni a színésznő italát.” A szakember viszont a hagyományos pezsgőspohár helyett inkább borospoharat ajánl a fura mixhez, méghozzá jéggel megpakolva, mert szerinte így érvényesül a legjobban az ital.
Anthony Bates, a Ralph Lauren Polo Bar vezető koktélmestere egyetért kollégájával, bár szerinte a pohár fajtája mindegy, ő inkább továbbgondolná a receptet. Bates szerint a kombináció azért is működőképes, mert „a pezsgőknek van egy erőteljes citrusos íze, amit a gyömbér még jobban kiemel, és egy csepp fűszerességet csempész bele.” Azt is javasolja, hogy egy kis bodzalikőr hozzáadásával bolondítsuk meg, mivel ettől igazán virágos és nyári ital válik belőle.
Mitől koktél a koktél?
Valójában ahhoz, hogy koktélról beszélhessünk, több kell ahhoz, hogy valamilyen üdítőt vagy szódát keverjünk az alkoholhoz, és a tetejébe biggyesszünk egy színes papír napernyőt. Sokan tipikus amerikai dolognak gondolják, de valójában – legalábbis részben – brit eredetű: a szigetországban már a 18. századtól szívesen fogyasztott, hatalmas tálakban gyümölcsökkel, gyümölcslével és különböző fűszerekkel összekevert tömény szeszes ital, a puncs szolgált inspirációul. A koktél szó is elsőként egy brit napilapban szerepelt először nyomtatásban, méghozzá 1798 márciusában, viszont a kifejezést csak 1806-ban definiálták a Columbia megyei adattár éves kiadásában. Ebben fogalmazták meg a ma is használatos leírást, miszerint
a koktél nem más, mint „egy stimuláló ital, amely valamilyen cukorból, vízből és keserű likőrből áll”.
A 19. században egyre többen kezdtek el érdeklődni a kevert italok itánt, de igazán azután lett népszerű, hogy Jerry „Professor” Thomas egy egész receptkönyvet írt a koktélokról, amellyel tulajdonképpen megalkotta a bartenderek bibliáját. Érdekesség, hogy sokáig nem bárokban fogyasztották ezeket a szeszes italokat, hanem sporteseményeken és piknikeken.
A fénykort és az igazi áttörést a múlt század húszas éveinek amerikai alkoholtilalma hozta el, amikor nagyon nehéz volt jó minőségű itókát szerezni, ezért a csaposoknak egyéb alapanyagokkal – különböző üdítőkkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel, jéggel – kellett fogyaszthatóvá varázsolniuk azokat.
Honnan ered a név?
Angolul cocktail, azaz kakasfarok, de hogy miért, arról már megoszlanak a vélemények, és inkább csak legendák keringenek az eredetéről, amikből ezek talán a legérdekesebbek. Az egyik szerint egy mexikói hercegnőt neveztek Coctelnak, aki a király udvarába érkező vendégeket különböző kevert italokkal várta. Egy másik monda szerint egy mexikói kevert ital, a draco az alapja, amit annak idején hagyományosan fakanállal kavartak össze, és nagyon népszerű volt az angol matrózok körében. Az egyik partmenti településen a fakanál helyett kakasfarokra emlékeztető növényszárat használtak, az angolok pedig emiatt így kezdték el nevezni kedvenc italukat.
A harmadik szerint a 18. században népszerű kakasviadalok voltak a névadók, méghozzá szó szerinti értelemben.
Ezeken ugyanis az az állat került ki győztesen, amelyiknek a küzdelem végén kevesebb faroktolla hullott ki, a városi legenda pedig úgy tartja, hogy a győzelmi ünnepségen pedig annyi ital keverékét itták, ahány tolla maradt.
Ha kedvet kaptál a koktélozáshoz, hoztunk neked 5+1 könnyű, igazi nyári pezsgőkoktél, amelyekkel te is Reese Witherspoonnak érezheted magad a saját erkélyeden ücsörögve.
Mimóza
- 1 dl pezsgő
- 1 dl narancslé
- 1 cl Cointreau vagy Orange Curaçao
Töltsd a narancslevet és a likőrt egy pezsgőspohárba, majd öntsd fel jégbehűtött pezsgővel, és már kész is.
Bellini
- 1,5 dl pezsgő
- 1 db őszibarack
A meghámozott gyümölcshúsból készíts pürét, majd jól hűtsd be. A kész barackpépből merj ki 5 cl-t (kb. egy teáskanálnyi adag), helyezd a pezsgőspohárba, és öntsd fel a pezsgővel, majd finoman keverd össze.
Kir Royale
- 1 dl pezsgő
- 1 cl Crème di Cassis
Ennél a klasszikus pezsgőkoktélnál fontos, hogy valódi pezsgőt és ne habzóbort használj. Öntsd az áfonyalikőrt a hosszúkás pezsgőspohárba, majd arra töltsd a gyöngyöző italt!
Aperol Spritz
- Kb. 0,5 dl Aperol
- Kb. 2 dl pezsgő
- szódavíz
- Jég
- Narancsszelet
Ennél a kedvelt nyári italnál a 3, 2, 1 szabályát kell követned, vagyis 3 egységnyi pezsgő, 2 egységnyi Aperol és 1 egységnyi víz. Egy öblös borospoharat tölts meg jéggel, majd önts bele az Aperolt, rá a pezsgőt, majd az egészet ereszd fel a szódával, és díszítsd egy szelet naranccsal.
Chandon Garden Spritz
- 1 kis üveg Chandon Garden Spritz pezsgő
- Jég
- Szárított narancsszelet
- Rozmaringág
Ha nem akarsz kevergetni, akkor a legegyszerűbb koktél az, amit már készen is megvehetsz. Egy öblös poharat tölts meg félig jéggel, helyezd bele a narancsszeletet, és öntsd fel a picit kesenyés-narancsos ízvilágú pezsgőkoktéllal. Rozmaringággal díszítheted.
Hugo
- 30 ml bodzaszörp
- Kb. 1 dl pezsgő
- Szóda
- Mentalevél
- Lime
- Jég
Egy fehérboros pohárba tegyél jeget, majd öntsd rá a szörpöt és hígítsd némi szóda- vagy szénsavas ásványvízzel, majd öntsd fel a pezsgővel. Limeszelettel és mentalevéllel díszítsd.
Alkoholos italokat mindig mértékkel fogyassz!
Kiemelt kép: Getty Images