A csokoládémousse receptjét a brit királynő korábbi séfje árulta el.

Erzsébet a nyár egy részét általában a Balmoral kastélyban szokta tölteni, a vakációra pedig népes személyzetének java is elkíséri. Így jutott el többször is a gyönyörű skót birtokra Darren McGrady séf is, aki tizenöt éven át készítette a finom falatokat a brit királyi család számára. A privát séf nemrég elárulta a királynő kedvenc nyári édességének a receptjét, és mivel a „leleplező” videóban azt állítja, hogy ez a csokoládmousse nemcsak rettentően egyszerű, de valami fenséges is, azonnal ki kellett próbálnom.

A Balmoral kastélyt Viktória királyné vásárolta, és mindmáig a királyi család legkedveltebb nyári rezidenciája. Fotó: Andrew Milligan – WPA Pool/Getty Images

Íme az eredeti recept:

A hozzávalók (8 adaghoz):

  • 170 gramm magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 300 ml habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál Drambuie whiskylikőr
  • 1 evőkanál forró víz
  • tejszínhab és étcsokoládéforgács a díszítéshez

Az elkészítése:

  1. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A forró vizet egy csészébe mérjük, és feloldjuk benne az instant kávét.
  2. A tojássárgáját összekeverjük az olvasztott csokoládéval, majd hozzáadjuk a kávét és a whiskyt, majd ismét keverünk rajta egyet.
  3. Külön-külön kemény habbá verjük a habtejszínt és a tojásfehérjét is.
  4. Egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk csokoládés keverékbe először a tejszínhabot, majd a tojáshabot.
  5. A mousse-t tálkákba vagy poharakba adagoljuk, és legalább három órára a hűtőbe tesszük őket. Tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítve tálaljuk.

A tapasztalatok:

Szerettem volna szigorún követni a receptúrát, de két apró módosítást kénytelen voltam eszközölni. Egyrészt a balatoni rezidenciám környékén a mézes-fűszeres ízű Drambuie beszerezhetetlennek tűnt, így azt egy átlagos skót whiskyvel helyettesítettem. Másrészt pedig elég bizarr ötletnek tűnt, hogy az első nyári hőségriadó alatt olyan desszertet tálaljak a családomnak, amelyben nyers tojás is található, így szalmonella ellen kezelt tojást használtam, illetve a tojássárgáját vízgőz felett hőkezeltem, mielőtt a csokoládéhoz kevertem volna – ezt a pluszlépést mindenkinek melegen ajánlom. Egyébként tényleg pofonegyszerű és villámgyors csokimousse-recepttel volt dolgom, szinte több időt töltöttem a kristálypoharakba adagolással – mi másba porcióztam volna egy királyi édességet? –, majd a díszítéssel, mint magával az elkészítéssel. A könnyű, habos desszertet ugyan különlegessé teszi a whisky és a kávé, de be kell vallanom, hogy sokkal extrább ízélményre számítottam…

(Kiemelt kép: Getty Images)