Bár egész évben kapható a paprika, sosem olyan ízletes, mint a nyári hónapokban, amikor beérik a kertben. A növények Hernyák Tominál is meghálálták a gondoskodást, mutatjuk, milyen finomságot készített a termésből! Recept a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg darált marhahús | 40 dkg darált sertéshús | 1 púpos teáskanál bors | 1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | só | késhegynyi szódabikarbóna | olívaolaj | 4 darab kápia paprika
A kenyérlepényhez: 15 dkg finomliszt | 10 dkg rétesliszt | fél csomag szárított élesztő (3-4 g) | 1-1 teáskanál só és cukor | 1-2 1,5-2 dl víz

1. A húsokat összekeverjük a borssal, a finomra vágott vöröshagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, szódabikarbónával. Hozzákeverünk 1-2 evőkanál olívaolajat, majd a sütésig hűtőszekrényben állni hagyjuk. (Ha olyan darált húst vásároltunk, amelyben kevés a zsiradék, 20 százalékban szalonnát is teszünk mellé.)
2. A paprikákat 200 ºC-ra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben addig sütjük, amíg szinte teljesen megfeketedik a héjuk (20-25 perc). Ekkor egy tálba szedjük őket, lefóliázzuk 2 percre. A fólia alatt keletkező párától könnyebb lehúzni a héjat, ezt eltávolítjuk, és kiszedjük a magházat. A paprika húsát tálalás előtt meglocsoljuk a másik gerezd, olívaolajban áztatott, finomra vágott fokhagymával.
3. A kenyérlepényhez összekeverjük a liszteket és az élesztőt a cukorral, illetve a sóval, majd vizet adunk hozzá, tésztává dagasztjuk. 1 órát kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 4 egyenlő gombócra szedjük szét. Kilapítjuk, majd 200 ºC-os sütőben felforrósított tepsire helyezzük. 3-4 perc alatt mindkét oldalán megsütjük.
4. A pljeskavicákat kézzel ujjnyi vastagra formázzuk, majd grillen vagy serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük. (Oldalanként 1-2 percig elég.) A forró serpenyőben pihentetjük, majd a sült kápiával és a lepénnyel tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 644 KCAL/ADAG

Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: MI2EN; Butlers

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/7. lapszámában jelent meg.