Egy kánikulai napon nem is kell más, csak néhány gombóc fagyi vagy 1-2 szelet az alábbi jeges édességből. A desszertet fagylaltgéppel készítettük, de anélkül is összeállítható. Gép hiányában tegyük egy laposabb tálba a lehűtött masszát, rakjuk a mélyhűtőbe, majd félóránként botmixerrel keverjük át, míg teljesen megfagy.
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
A piskótához: 4 tojás | 8 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 10 dkg liszt
A vaníliafagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 1 rúd vanília kikapart magjai | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor | csipet só
Az eperfagylalthoz: 40 dkg eper, felkockázva | 15 dkg cukor | 2 dl víz
A csokoládéfagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor | csipet só | 10 dkg étcsokoládé | 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé-forgács
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet. A masszából sütőpapírral fedett sütőlemezre 3 darab, kb. 20 cm átmérőjű vékony tortalapot kenünk, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük.
2. A vaníliafagylalthoz felforraljuk a tejet a tejszínnel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal. A tojássárgáját kézi habverővel simára keverjük a cukorral és sóval, hozzáöntjük a szűrőn leszűrt vaníliás tejet, majd kevergetve újra megmelegítjük, míg besűrűsödik, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük.
3. Az eperfagylalthoz összekeverjük az epret a cukorral és a vízzel, botmixerrel pürésítjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.
4. A csokoládéfagylalthoz felforraljuk a tejet a tejszínnel. A tojássárgáját kézi habverővel simára keverjük a cukorral és a sóval, majd hozzáöntjük a forró tejet. Kevergetve újra megmelegítjük, míg besűrűsödik, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Hozzáadjuk az apróra tört étcsokoládét és a kakaóport, botmixerrel egyneműsítjük. Kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük.
5. Az összeállításhoz a vaníliafagylaltot a kuglófforma aljába rétegezzük, befedjük egy piskótalappal, aminek a közepét kilyukasztjuk. Ráhalmozzuk az eperfagylaltot, majd újabb piskótalap következik, végül a csokoládéfagylalt és az utolsó piskótalap.
6. A fagyasztóba tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk a formát a pereméig, majd egy tálcára borítjuk a fagylaltot. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és felszeletelve tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS 6-8 PERC
KALÓRIA 6150 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Kookta; Butlers
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/7. lapszámában jelent meg.