A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:
Ízek és élmények
Lehet, hogy ez szakmai ártalom, de az utazásokon szerzett élmények nálam sokszor teljesen összekapcsolódnak az ételekkel. Hosszú évekkel később is emlékszem rá, mennyire isteni volt az a néhány friss hozzávalóból készült tészta, amit a fotósunk dobott össze vacsorára a hajón, mikor nem értünk oda időben a következő dalmát vitorláskikötőbe az óriási vihar miatt. Ugyanígy 20 év távlatából is megvan az az este, mikor egy dél-franciaországi étteremben nagyon vidámra boroztuk magunkat, végignevettük az estét, és az isteni cassoulet, illetve a crème brulée között mindenáron meg akartuk vásárolni a felszolgálóktól az (egyébként nagyon dekoratív) kenyeres kosarat. Egy kapolcsi fesztivál egyik legnagyobb élménye nekem a borjúkötél nevű finomság felfedezése volt, a lágy, kemencében megsütött tésztát fokhagymás tejföllel kínálták, és több programról is lemaradtunk miatta, mert muszáj volt még egyszer sorba állni érte.
Remélem, akadnak még, akiknek hozzám hasonlóan bizonyos ételekről, ízekről a nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz kötődő szép emlékek ugranak be – igyekeztünk úgy összeállítani ezt a lapszámot, hogy segítségükre legyen benne. Nyaralj otthon rovatunk utolsó részében mediterrán zöldségételeket gyűjtöttünk össze, de ajánlunk ellenállhatatlan mártogatós-tunkolós ételeket is, amelyeknél nem kell jobb egy nyáresti borozáshoz. Ha már Franciaországot emlegettem, mutatunk jellegzetes francia bisztrófogásokat, és nem hagyjuk ki a fesztiválok sztárját, a kenyérlángost sem, amihez többféle feltétet készítettünk. Természetesen a szezonális alapanyagokból is főzünk, van ötletünk koktélparadicsomra, kukoricára és nyári gyümölcsökre is. Nem maradhatnak ki a desszertek sem: sütöttünk gyerekkedvenc édességeket egy kis csavarral, és persze gondoltunk arra az esetre is, ha valakinek esze ágában sincs bekapcsolni a sütőt, mégis nassolna valamit. A lehetőség tehát adott, rengeteg remek recept várja, hogy a belőle készült fogásra, illetve a hozzá kapcsolódó eseményekre még évtizedek múlva is jó szívvel gondoljunk vissza!
Kajári Zsófia, főszerkesztő