A hazai konyha szerelmeseinek
Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem
Lunchbox Produkciós Kft., 4 990 Ft
Szeretünk kísérletezni a világkonyhák ízeivel, de nincs jobb annál, amikor valami magyaros fogás kerül elénk a tányérra. Valószínűleg Fördős Zé is így van ezzel, mert új receptgyűjteményében a hazai ízek legjobbjait válogatta össze a saját szájíze szerint, klasszikusan, újragondolások nélkül.
Együnk mákot és diót!
Lajos Mari: 99 mákos-diós édesség
Central Mediacsoport Zrt., 3 500 Ft
Karácsonykor mi lehetne aktuálisabb, mint egy diós-mákos süteményválogatás? Lajos Mari receptjei bizonyítják, hogy van élet a bejglin és zserbón túl is, ami jó hír, mert mi személy szerint nem tudunk ellenállni a darált töltelékkel készült a finomságoknak. :)
Buon appetito!
Gianni Annoni: Olaszul l’enni jó
Kossuth Kiadó, 6 990 Ft
Gianni legújabb könyve nemcsak egy szakácskönyv, hanem olyan betekintés a vendéglátósok és az olasz konyha világába, melybe egyébként csak ritkán van mód belesni. A kötetet lapozgatva egy virtuális és szellemi utazáson vehetünk részt: Gianni gasztronómiai indíttatásától kezdve egészen addig, hogyan lehet egy éttermet sikeresen vezetni.
Kicsik és nagyok kedvence
Mautner Zsófi: Karácsonyi színező – 15 ünnepi recepttel
21. Század Kiadó, 2 990 Ft
A gasztronómiai témájú színező egészen új műfajnak számít itthon, de lelki szemeink előtt látjuk, hogy miközben az anyukák fakanalat ragadnak, a gyerekek szorgosan színezik az éppen készülő finomságot a 15 nagyszerű, ünnepi recept közül. Mautner Zsófi kötete még akkor is sütés-főzésre motivál, ha valaki ritkán fordul meg a konyhában.
Édesszájúak figyelmébe
Borbás Marcsi: Édes békeidők
StratComm Kft., 5 500 Ft
Tökéletes sütemény nincs – tisztázza Borbás Marcsi legújabb könyvében, de nem is az volt a célja, hogy ilyen receptekkel teli kötetet készítsen. Mindössze egy olyan válogatást szeretett volna, ami az érzelmekre hat, és mellette tisztelettel fordul a nagy cukrászmesterek és a nagymamák felé, akik tudják, hogyan kell igazán élni! Mi biztosan örülnénk, ha egy olyan szakácskönyvet kapnánk karácsonyra ami a nagybetűs Élet receptjét rejti. ;)
Húsimádók kedvence
Pálinkás Norbert: 100% Disznó
Geopen Kiadó, 6 990 Ft
Pálinkás Norbert kamaszkorában került először közelebbi kapcsolatba a disznóvágással, és azóta szinte mindent látott már a műfaj keretein belül. Járt sváb disznóvágáson, erdélyi disznóvágáson, szabolcsi disznóvágáson és spanyol disznóvágáson is, megtanulta, mit, mikor és hogyan kell levágni, hogyan kell melegíteni és hűteni, na és persze azt is, hogy lehet a sertést a konyhában a legsokoldalúbban felhasználni. A húsimádóknak ez a kötet maga a Kánaán!
A szülők örömére
Havas Dóra: Így etesd a családodat!
Lila Füge Produkció, 4 990 Ft
Reggeli készülődés, óvoda, iskola, munka, rohanás a gyerekekért, különóra, hazatérés, leckeírás, vacsora, fürdés, alvás – a szülőknek állandó körforgás az élet, benne a kihívással, hogy mi legyen az az étel, ami gyorsan elkészül, egészséges és még a kicsik is megeszik. Havas Dóra receptjei az elfoglalt szülők igényeire szabva készültek, amikor gyorsan kel valami finomat az asztalra, uzsonnás zacskóba varázsolni.
Tankönyv kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt
Yannick Masson-Jean Luc Danjou: A főzés tudománya
Gault&Millau, 13 000 Ft – csak itt rendelhető meg
730 oldal technológia és 100 oldal recept: ez a könyv lehet az európai konyhaművészet Bibliája, ugyanis az elkészítési módoktól, a húsrészeken és felhasználásukon keresztül, a zöldségdarabolásig és cukrászatig, illetve a főzésben elkövetett hibák kiküszöböléséig minden megtalálható benne. Segítségével szakácsok, háztartásbeliek és amatőrök is felfejleszthetik tudományukat, hála az egyszerű nyelvezetnek és a folytonos magyarázatoknak. Szerintünk olyan alapmű lehet ez, ami minden valamirevaló fakanálforgató polcára odakívánkozik.
Szöveg: D.A.
Borítóképek: a kiadók weboldalairól
Nyitókép: Thinkstock