Hozzávalók 4 személyre:
A humuszhoz: 50 dkg kápia paprika | 15 dkg cukkini | 5 dkg fehér szezámmag | 20 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv) | 1 kis gerezd fokhagyma | 2 evőkanál natúr joghurt | 1 mokkáskanál frissen őrölt római kömény | só, frissen őrölt bors | fél citrom leve | 1 evőkanál szezámmagolaj (helyettesíthető olívaolajjal)
A fasírthoz: 50 dkg darált marhahús | 2 gerezd fokhagyma | olaj | 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A lepényhez (8 darabhoz): 35 dkg liszt + a nyújtáshoz 1 teáskanál só | 1 csomag (7 g) szárított élesztő | 1 dl natúr joghurt | 2 evőkanál olívaolaj | kb. 2 dl víz
1. A megmosott paprikákat és a cukkinit (egyben) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 250 ºC-os sütőben kb. 25 percig, majd tegyük tálra, és fedjük le alufóliával. Hagyjuk hűlni. (Grillen is megsüthető, úgy is nagyon finom lesz.)
2. A szezámmagot száraz serpenyőben – azaz zsiradék nélkül – enyhén pirítsuk meg. Tegyük botmixer táljába a lecsöpögtetett csicseriborsót, a pirított szezámmagot, a megpucolt paprikahúst, a hámozáskor lecsöpögött édes levét, a darabolt cukkinit, majd az egészet turmixoljuk krémesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük hozzá a natúr joghurtot, ízesítsük a római köménnyel, sóval, frissen őrölt borssal, citromlével, szezámolajjal. (Ha sokkal előbb készítjük el, tegyük hűtőbe.)
3. A fasírthoz a darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a szódabikarbónát, sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Dolgozzuk össze a húsmasszát, hagyjuk 30 percet állni, majd olajos kézzel formázzunk diónyi gombócokat belőle. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 210 ºC-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre (10 perc után érdemes megforgatni őket).
4. A lepényhez a lisztet a sóval és az élesztővel keverjük el. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, majd fokozatosan kb. 2 dl vizet. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, dagasszuk simára, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
5. Osszuk a tésztát 8 részre, formázzunk gömböket, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastag, lapos korongoknak. Hagyjuk pihenni 10-15 percet, majd izzó parázs felett (vagy zsiradék nélküli serpenyőben) süssük készre oldalanként 3-4 perc alatt. Ne süssük túl erős parázson! Kínáljuk a fasírtokat a humusszal és a lepénykenyérrel.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS, SÜTÉS
KALÓRIA 1073 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/8. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.