Omlós tészta, gyümölcs, esetleg némi krém vagy puding – kell ennél több egy nyárvégi délutánon? Szerintünk nem, legalábbis mi imádtuk az alábbi gyümölcsös receptet! Tipp: nem kell nehezéket tenni rá, ha a formába nyomkodott tésztát elősütés előtt 20 percre betesszük a mélyhűtőbe. (Utána az elősütés ugyanannyi idő.)
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 20 dkg vaj/margarin | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz 10 dkg porcukor | 1 tojás
A töltelékhez: 1 kg szeder | 15 dkg cukor | 8 dkg étkezési keményítő | 2 evőkanál (piros) lekvár | 3 darab lime leve és héja
A morzsához: 14 dkg liszt | 20 dkg (barna) cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 8 dkg vaj/margarin, olvasztva
1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel és a porcukorral, majd az egész tojással sima tésztává gyúrjuk. A cipót befóliázva 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A töltelékhez összeforraljuk a megmosott szedret 2 dl vízzel, a cukorral, illetve a lime facsart levével és reszelt héjával, a forrástól számítva 1 percig főzzük, majd besűrítjük az 1 dl hideg vízben elkevert keményítővel. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
3. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a lisztezett lapon kinyújtott tésztát a piteforma pereméig. A tésztára is sütőpapírt borítunk, majd nehezéket (pl. rizs, lencsét, sütőgolyót) szórunk rá a forma kétharmadáig.
4. 170 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd levesszük róla a sütőpapírt, illetve a nehezéket, és további 5 perc alatt elősütjük, kihűtjük. A lekvárt a tésztára kenjük, majd egyenletesen rárétegezzük a kihűlt tölteléket.
5. A morzsához egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd kis adagonként, folyamatosan kevergetve hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat/margarint. Ne gyúrjuk, csak keverjük, hogy ne álljon össze, maradjon morzsás.
6. A morzsát egyenletesen a töltelékre rétegezzük, majd 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük 10-12 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 15 + 10-12 PERC
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Apacuka Ceramics, Kookta
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/8. lapszámában jelent meg.