HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A tésztához: 20 dkg vaj/margarin 15 dkg porcukor | 2 evőkanál méz | 4 tojás | 1 csomag sütőpor | 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék | 25 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 20 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg puha vaj/margarin | 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
A mézeskalácshoz (kb. 16 darabhoz): 10 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 kávéskanál szódabikarbóna | 5 dkg méz | 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék | 4 dkg vaj/margarin | 1 tojás
A díszítéshez: 10 dkg porcukor | fél tojásfehérje | 3 dkg kókuszreszelék
1. A tésztához kihabosítjuk a puha vajat/margarint a porcukorral. A mézet és az egész tojást összekeverjük, majd a vajas/margarinos részhez adjuk, végül beleforgatjuk a sütőporral és fűszerrel elkevert lisztet.
2. A masszát három részre osztjuk, sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformákba öntjük. 3 darab tortalapot sütünk 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.
3. A krémhez hagyományos módon pudingot főzünk a tejből, cukorból és pudingporból, kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük a nagyon puha vajjal/margarinnal, végül hozzákeverjük a fűszerkeveréket.
4. A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy a torta tetejére és az oldalára is jusson. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. A mézeskalácshoz elmorzsoljuk a lisztet a szódabikarbónával, fűszerrel és a vajjal/ margarinnal, majd a mézet és a tojást hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten 15-20 percet.
6. A mézeskalács tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk. Karácsonyi (fenyő, szív, házikó stb.) kiszúróval kiszúrjuk, a darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük. 170 °C-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.
7. A tojásfehérjét fakanállal kikeverjük a porcukorral, zacskóból kinyomva megdíszítjük vele a mézeskalácsokat. A tortát tálalás előtt megszórjuk kókuszreszelékkel, majd a mézeskaláccsal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS: 90 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS: 20-25 + 6-7 PERC
KALÓRIA: 7561 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre