Némi túlzással azt állíthatnánk, hogy a szőlő (és voltaképpen a bor is) egyidős az emberiséggel, ami mindjárt két dolgot is bizonyít: egyfelől a szőlő jóságát és sokoldalúságát, másfelől az ember mérhetetlen bölcsességét, hogy ezt felismerte.
Kacsamájkrémes fánkocskák
Elkészítési idő: 1 óra
1 darab: 93 kcal
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 24 db apró képviselőfánk (készen vásárolt)
A kacsamájkrémhez:
- 250 g pecsenyekacsamáj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 1 szelet friss szendvicskenyér
- 100 g mascarpone
- 24 db nagy szemű szőlő
* Megtisztítjuk a májat az inaktól és a hártyáktól, csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a májat, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a bort, a balzsamecetet, a fűszerkeveréket és néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot. 1 perc múlva lefedjük, további 2-3 percig pároljuk, végül hagyjuk teljesen kihűlni.
* Levével együtt aprítógépbe szedjük a májat, majd a meghámozott, eltördelt szendvicskenyérrel együtt finom péppé turmixoljuk, és tálba tesszük. Hozzákeverjük a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, végül csillagcsőrös habzsákba kanalazzuk (ha túl lágynak érezzük, 15-20 percre betesszük a hűtőbe).
* Levágjuk a fánkok kalapkáját, megtöltjük a fánkokat a krémmel, tetejüket 1-1 szem szőlővel díszítjük, és fogyasztásig hidegen tartjuk őket. Tálaláskor a fánkocskákat lapos tálra csinosítjuk, a tál szegélyét elnegyedelt narancskarikákkal, zöldfűszerlevelekkel díszíthetjük. Italkorcsolyaként kínáljuk.