Az őszi piac kincsei – 5 színes finomság receptje

A Nők Lapja 2021/38. számának Gasztro rovata.

Szeptembertől olyan a zöldséges-gyümölcsös pult, akár egy tarka festőpaletta, válogassunk hát bátran a finomságok közül!

Lencsés, őszi zöldséges gersli húsgombóccal 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes padlizsán
  • 1 darab salátacukkini
  • 3 darab paradicsom
  • 20 dkg sütőtök (tisztított mennyiség), felkockázva
  • 3-4 ág kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 15 dkg gersli

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj

A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap a finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A szárvégeiktől megfosztott/kicsumázott zöldségeket feldaraboljuk, a sütőtök kivételével a hagymára dobjuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük, megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a lencsét és a sütőtököt is, felöntjük kevés vízzel (hogy éppen ellepje), és 15-20 perc alatt összefőzzük a zöldségragut. A gerslit háromszoros mennyiségű sós vízben kifőzzük, ha szükséges, leszűrjük, elkeverjük a zöldségekkel. A húsgombóchoz összedolgozzuk a darált húst a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Belekeverjük a zsemlemorzsát is, majd kis diónyi méretű gombócokat formázunk a masszából. Serpenyőben, kevés olajon körben megsütjük őket. A lencsés, gerslis raguval kínáljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .