Whiskys álom
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál cukor
- kétharmad csésze félédes csokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
- egyharmad csésze víz
- negyed csésze whisky
- tejszínhab
Hozzávalók a karamellöntethez:
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál whisky
- fél csésze barnacukor
- negyed csésze tejszín
Elkészítés:
1. Az elkészítést kezdjétek a karamellöntettel. A vajat, a cukrot és a tejszínt egy kisebb lábasban melegítsétek össze és közben folyamatosan kevergessétek. 1 percig hagyjátok forrni, majd vegyétek le a tűzről és adjátok hozzá a 2 evőkanál whiskyt.
2. Egy nagyobb lábasban keverjétek össze a vizet, a cukrot, a kakaóport és főzzétek össze. Adjátok hozzá a csokoládé chipset vagy az apróra vágott táblás csokoládét, valamint a tejet is, és állandó keverés mellett addig melegítsétek, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Végül keverjétek bele a whiskyt is.
3. Töltsétek bögrébe a kész csokoládét, halmozzatok rá tejszínhabot, és locsoljátok meg karamellöntettel.
A receptet ezen az oldalon találtuk.
Ír krémlikőrös-mentás forrócsokoládé
Hozzávalók 2 személyre:
- 10 ml ír krémlikőr
- 5 ml borsmentás pálinka vagy borsmenta aroma (akár mentalevél)
- 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- csipetnyi só
Hozzávalók a díszítéshez:
- csokoládéöntet
- tejszínhab
- menta chips
Elkészítés:
1. A tejet egy kis serpenyőben melegítsétek fel. Amikor forráshoz közeli állapotba ér, keverjétek hozzá a kakaóport, a cukrot és a sót és keverjétek addig, amíg minden csomó feloldódik. Adjátok hozzá az ír krémlikőrt és a borsmenta pálinkát, és húzzátok le a tűzről.
2. Szolgáljátok fel csészékben, a tetejét díszítsétek tejszínhabbal, csokoládéöntettel és menta chipssel – ez utóbbi akár el is hagyható.
Az eredeti recept innen származik.
Mandulalikőrös finomság
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 csésze tej (1 csésze=250 ml)
- 1 dl mandulalikőr
- kétharmad csésze félédes csokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
- fél teáskanál kikapart vaníliamag
- negyed csésze cukor
- csipetnyi só
Hozzávalók a díszítéshez:
- tejszínhab
- pörkölt mandula szeletek
- csokoládé reszelék
Elkészítés:
1. Egy közepes lábasba öntsétek bele a tejet, adjátok hozzá a csokoládé chipset vagy az apróra vágott tejcsokoládé darabokat, a cukrot és a sót. Alacsony lángon melegítsétek fel, de közben folyamatosan kevergessétek. Ha a csokoládé elolvadt, akkor vegyétek le a tűzről, és adjátok hozzá a vaníliamagot is.
2. Töltsétek három egyforma bögrébe a forró csokit, majd harmadoljátok el a mandulalikőrt, és mindegyikbe tegyetek egy adagot. Keverjétek össze, végül pedig díszítsétek a feltétekkel.
Az eredeti receptért kattintsatok ide.
Pillecukros-whiskys forró ital
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 ml whisky
- 2 evőkanál méz
- 1 csésze tej (1 csésze=250 ml)
- 1 csésze főzőtejszín
- 1 graham keksz, összetörve
- 1 evőkanál cukorszirup
- fél csésze közepesen édes csokokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
- negyed csésze csokoládéöntet
- negyed csésze csokoládé puding
- pillecukor
Elkészítés:
1. A főzőtejszínt és a tejet öntsétek egy lábasba, és melegítsétek fel. Amikor langyossá válik, szórjátok bele a csokoládé darabok nagyobbik részét, és hagyjátok őket felolvadni a keverékben. Közben a többi csokit a mikrohullámú sütőben olvasszátok fel, és mártsátok bele azoknak a bögrének a száját, amiben szervírozni fogjátok a forró csokit, rögtön ezután pedig a graham kekszes törmelékben is forgassátok meg őket.
2. Amikor a tejszínben felolvadt a csokoládé, adjátok hozzá a mézet, a szirupot és a csokoládéöntetet, illetve lassanként adagolva, állandó keverés mellett a pudingport is. Alacsony hőmérsékleten addig főzzétek, míg forrásponthoz nem ér, utána húzzátok le a tűzről.
3. A whiskyt felezzétek el a két pohárba, és öntsétek rá a forró csokit. Tegyetek mindkettő tetejére pillecukrot és konyhai lángszóró pisztollyal süssétek meg picit ezeknek a tetejét. Ha nincs ilyen otthon, akkor ez akár ki is hagyható, így is nagyon finom lesz a végeredmény.
Itt találhatjátok a receptet.
Vörösboros forrócsokoládé
Hozzávalók 1 személyre:
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
- 2 evőkanál fahéj
- 1 csésze vörösbor
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 doboz sűrített tej
- csipetnyi cayenne bors
Hozzávalók a díszítéshez:
- pillecukor
- őrölt fahéj
- csokoládéreszelék
Elkészítés:
Az összes száraz hozzávalót keverjétek össze egy nagy tálban. Adjátok hozzá a tejet, a bort és a sűrített tejet, majd öntsétek át egy lábasba, és alacsony lángon addig főzzétek, míg gőzölögni nem kezd a keverék. Ne hagyjátok, hogy felforrjon, mert könnyen leéghet! Töltsétek bögrébe a kész italt, majd pillecukorral, fahéjjal és csokoládéreszelékkel szórjátok meg a tetejét.
A receptet ezen az oldalon találtuk.
Szöveg: D.A.
Fotó: spicysouthernkitchen.com, 3yummytummies.com, delightfulemade.com, sugarandsoul.co, afternoon-espresso.com