HOZZÁVALÓK EGY KB. 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 10 dkg darált dió | 16 dkg liszt
A krémhez: 20 dkg darált dió | 1,5 dl tej | 1 púpos teáskanál zselatin | fél dl víz | 30 dkg mascarpone | 2,5 dl habtejszín, habbá verve | 10 dkg porcukor | 1 kávéskanál őrölt fahéj | fél kezeletlen citrom leve és héja
A díszítéshez: 5 dkg durvára vágott dió | 10 dkg cukor | 5 dkg egész diószem
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, végül a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet is beleforgatjuk.
2. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és készre sütjük 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen három lapba vágjuk.
3. A krémhez a darált diót sűrűre főzzük a tejben, majd kihűtjük. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd (mikróban) forróra melegítjük. A krém többi hozzávalóját óvatosan összeforgatjuk, majd hozzákeverjük a forró zselatint.
4. A krémből félreteszünk két-három evőkanálnyit, a többivel összetöltjük a lapokat úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. Amikor kihűlt, a durvára vágott 5 dkg dióval borítjuk az oldalát, a tetejét megkenjük a félretett krémmel.
6. A díszítéshez a cukrot megolvasztjuk egy világos aljú edényben, addig kevergetjük, amíg világosbarna karamellt kapunk. A diószemeket fogpiszkálóra vagy hústűre szúrva belemártjuk a karamellbe, egy villa segítségével lehúzzuk, és sütőpapírra terítve hagyjuk megszáradni. Diószemekkel díszítjük a torta tetejét.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 6652 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre