Bár Lyon Franciaország harmadik legnagyobb városa, meglehetősen nyugis. Pedig van itt minden: ipar, oktatás, média, művészet. De ha Lyonról van szó, akkor alapvetően két dolog jut eszünkbe: a takácsok és a selyemszövés, valamint a mennyei konyha. Előbbi már korán kitermelte magából a munkásmozgalmi törekvéseket – Karl Marx maga is kutatta a jelenséget –, és itt írták fel először egy újság címlapjára a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” jelszót… Rendben, de hogy jön ide a gasztronómia?
Bouchon-járás
A lyoni proletárokat, ugye, hajtották a tőkések: alig volt idejük, így aztán nem mindig tudtak hazamenni ebédelni. Meg is jelentek a „buchonok” (ejtsd: „buson”), ezek a házias vendéglők, amelyek kifejezetten Lyonra jellemzők. A textilmunkások már a 17-18. században ezekben a létesítményekben vették magukhoz az ebédjüket. Itt nem a kifinomult francia konyha uralkodott, sokkal inkább egyfajta nehezebb választék. A sült-főtt húsok, sertés, csirke, kacsa – belsőségeikkel együtt. Andouillette (sertéskolbász), lyoni saláta és hagymás lyoni sült krumpli. Marinált hering, grillezett halak, tüskés rája. Ezerféle sajt és édességek.