Hozzávalók 4 darabhoz:
2 nagy tojásfehérje (szobahőmérsékletű) | 5 dkg porrá őrölt eritrit | 2,5 dkg kókuszreszelék (6 g) | 20 dkg szilva (22 g) | 1 evőkanál balzsamecet (5 g) | 1 teáskanál őrölt fahéj
1. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra. A fehérjét kezdjük el verni elektromos habverővel, mikor már szép habos, de még nem kemény, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porrá őrölt eritritet.
2. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. (Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni.) Mire elfogy a „porcukor”, a massza kemény, formázható lesz. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket.
3. Kanállal kenjünk halmokat (4 darabot) egy szilikonos sütőlapra, tegyük a sütőbe, 5 perc után mérsékeljük a hőfokot 120 °C-ra, süssük 15 percet, majd emeljük a hőmérsékletet újabb 5 percre újra 150 °C-ra. Konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így kihűlni a habcsókokat.
4. A kimagozott, gerezdekre vágott szilvához adjuk hozzá a balzsamecetet, a fahéjat, fél dl vizet. Nagy lángon fonnyasszuk össze kicsit, sűrítsük be, tálaláskor szedjünk belőle a habcsókokra.
Tipp: Az eritrittel kikevert tojásfehérje nem lesz olyan fényes, mint a porcukorral készült habcsók, állaga hasonló, de kicsit nehezebben formázható, mert szilárdabb lesz a hab.
Egy adag (2 darab) szénhidráttartalma: 16,5 gramm.
ELKÉSZÍTÉS 20 PERC
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 78 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/10. számában jelent meg.