Bár nem azt mondjuk, hogy ajánlott minden napot egy jókora szénhidrátbevitellel kezdeni, de néha igenis megérdemlünk egy kis kényeztetést. Recept a Nők Lapja Konyha 2021/11. számából.

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

20 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) | fél csomag (3,5 g) szárított élesztő | kb. 30 dkg liszt | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | só | 1 evőkanál porcukor | 6-8 szem szegfűszeg

  1. A tisztított sütőtököt kockázzuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, pépesítsük össze, hagyjuk enyhén hűlni.
  2. Az élesztőt keverjük el 15 dkg liszttel, öntsük a tökpüréhez. Adjuk hozzá a tojást, 1 mokkáskanál sót, a cukrot, gyúrjuk össze a tésztát. Szórjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de már nem ragacsos tésztát kapjunk. Dagasszuk ki, letakarva kelesszük a duplájára.
  3. Osszuk a tésztát 6-8 részre, mindegyikből formázzunk kis zsemléket, olajba mártott ollóval vagdossuk be körben 8 helyen a zsemléket (ne vágjunk be teljesen a közepéig!), ezzel formázzuk meg a tökcikkeket. Kelesszük szobahőmérsékleten újabb 40 percet, letakarva.
  4. Tegyük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással, szúrjunk a közepükbe 1-1 lyukat a tök szárának (pl. hurkapálcával).
  5. Süssük készre a zsemléket 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Amikor kisült, dugjuk a szegfűszeget a lyukakba.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 182 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/11. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.