Vas
Hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, részt vesz az oxigénszállításban, a sejtosztódásban és az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Késlelteti a kifáradást, és segít a jó szellemi működés fenntartásában.
Hiányát vérszegénység, fáradékonyság, fejfájás jelzi.
A vas állati eredetű élelmiszerekből jobban, míg növényi táplálékból kisebb mértékben hasznosul. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ellenben a búzakorpa, a fekete tea, a kávé gátolja hasznosulását. Speciális diétát követőknek, például vegetáriánusoknak és a minden állati eredetű táplálékot elutasító vegánoknak különösen fontos figyelniük a vas pótlására.
Vasban gazdag a máj, belsőségek, vad- és marhahús, tojás, mogyoró, mák, tökmag, mazsola, aszalt szilva, vargányagomba.
Napi szükséglet: 12-15 mg.
Cink
Szerepet játszik a DNS- és a fehérjeszintézisben, a sejtosztódásban, a zsírsavak és a szénhidrátok anyagcseréjében. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, antioxidáns hatásával a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a termékenység, valamint az egészséges látás, a haj, köröm és bőr állapotának fenntartásához.
Hiányát gyulladások, bőrkiütések jelezhetik.
Cinket tartalmaznak a húsok és húskészítmények, sajt, a növények közül teljes kiőrlésű gabonák; bab, borsó, lencse. Állati eredetű élelmiszerekből jobban felszívódik, mint a növényi táplálékból.
Napi szükséglet: 10-15 mg.