Kényeztető kávécsodák körülményesen kelőknek

Amióta nem csak sötét, de rekord hideg is van, az orrunkat sem szívesen dugjuk ki reggelente az ágyból. Felkelni azonban muszáj, ezért olyan motivációs kávékreációkat hoztunk, amik talán segíthetnek kikecmeregni a puha, meleg takaró alól. Mi máris tesztelnénk őket!

Karamellás kávé

karamellás-kávé

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csésze tej (1 csésze=2,5 dl)
  • 1/4 csésze bolti karamellöntet
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 csésze kávé
  • tejszínhab

Elkészítés:

Egy kisebb serpenyőben keverjétek össze a tejet, a karamellöntetet és a barna cukorot. Közepes lángon melegítsétek 4-5 percig, egészen, míg habos lesz. A kávét osszátok szét egyformán, fele-fele arányban keverjétek hozzá a tejes keveréket, aztán tejszínhabbal és karamell öntettel díszítsétek ki. Pároknak szíves díszítést ajánlunk. ;)

A receptet ezen az oldalon találtuk.

Vietnámi rétegelt kávé

vietnámi-kávé

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 adag frissen főzött kávé (körülbelül 1-1 dl)
  • 2 tojássárgája
  • 6 evőkanál sűrített tej
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

A tojássárgáját a vaníliakivonattal keverjétek össze – habverővel a legegyszerűbb. Adjátok hozzá a sűrített tejet és addig keverjétek, amíg krémes, már-már pudingos állagot ölt. A kávét töltsétek két csészébe, ezután kanállal adagoljátok a tetejére a krémet. Ízlés szerint lehet díszíteni, de szerintünk így is elég mutatós.

Ide kattintva megnézhetitek az eredeti receptet.

Fehércsokis „lusta” latte

fehércsokis-latte

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csésze tej
  • 1 csésze habtejszín
  • 2/3 csésze aprított fehércsokoládé
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • negyed csésze mandulakivonat
  • tejszínhab
  • kakaópor

Elkészítés:

Egy közepes méretű serpenyőben keverjétek össze a tejet, a habtejszínt, a fehércsokoládét és az instant kávét. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítsétek, míg a csokoládé elolvad benne. Tegyétek bele a vanília- és mandulakivonatot, aztán töltsétek csészékbe, és tejszínhabbal koronázzátok meg. Egy csipetnyi kakaópor a tetejére, és már készen is van.

A recept erről a blogról származik.

Mexikói mokka

mexikói-mokka

Hozzávalók 1 vagy 2 személyre:

  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál chilipor
  • 1 csésze kávé
  • tejszínhab

Elkészítés:

Egy kávésbögrében keverjétek össze a porcukrot, a kakaóport, a fahéjat és a chiliport. Öntsétek rá a kávét, és a tejet és addig keverjétek, míg az alján az egyveleg teljesen elolvad. A tetejét tejszínhabbal és fahéjjal díszítsétek, aztán jöhet a jól megérdemelt lazítás.

Itt található az eredeti recept.

Chai latte

chai-latte

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 4 csésze kókusztej
  • 4 adag frissen főtt kávé (1 adag körülbelül 1 dl)
  • 4 chai teafilter
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál kókuszolaj

Elkészítés:

A kókusztejet melegítsétek fel, töltsétek csészékbe, és adjátok hozzá a kávét. Tegyétek bele kókuszolajat és a mézet, majd áztassátok bele 5-7 percre a teafiltert. Ha letelt az idő, vegyétek ki, és máris elkortyolgathatjátok a nem mindennapi itókát. Amennyiben túl erősnek ítélitek, érdemes legközelebb rövidebb ideig áztatni a filtert. ;)

Az eredeti recept innen származik.

Szöveg: D.A.

Fotó: foxeslovelemons.com, nudefoodhero.com, julieseatsandtreats.com, chocolatemoosey.com, brewinghappiness.com