A káposzta az egyik legkézenfekvőbb alapzöldség ősszel, mégis sokkal kevesebb figyelmet kap az étlapon, mint amennyit érdemelne. Olcsón és bárhol beszerezhető, ráadásul ha nem főzzük túl, akkor értékes tápanyag- és vitamintartalmát is jórészt megőrzi. Hernyák Tomi őszi receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 tekercshez:

olaj | 1 fej vöröshagyma | fél fej fehér káposzta | 2 gerezd fokhagyma | só, bors | 1 csomag rétestészta (kb. 40 dkg) | 2 evőkanál vaj | 1 tojás | 1 evőkanál szezámmag | 2 darab cukkini (kb. 40 dkg) | 1 csokor újhagyma | 4 darab kacsamell (kb. 80 dkg)

  1. A töltelékhez kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kitorzsázott, vékony csíkokra vágott káposztát és a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatva megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és további 1-2 percig dinszteljük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a felkarikázott újhagymát.
  2. Egy tiszta konyharuhára kiterítünk tekercsenként 2-2 darab réteslapot. Az alsó felére hosszanti irányba halmozzuk a töltelék egy részét kb. 5-6 cm szélesen. A tésztalap üres részét megkenjük az olvasztott vajjal. A töltelékes oldalnál kezdve feltekerjük a rétest a konyharuha segítségével. Egy kiolajozott tepsire tesszük. Így járunk el a többi lappal is, amíg elfogy a töltelék. A rétest 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20-25 perc alatt. Az utolsó 5 percben megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal.
  3. A kacsamelleket a bőrös oldalukon beirdaljuk, egy felforrósított serpenyőben pirítani kezdjük. Kb. 8 perc alatt kisütjük a bőre zsírját, majd ekkor először megfordítjuk, és a húsos oldalán is sütjük további 2 percig. Ekkor 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 6-8 percre. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 20-25 + 10 PERC
KALÓRIA 604 KCAL/TEKERCS

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Lantos Judit Kerámia

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/11. lapszámában jelent meg.