Csokoládés babka kandírozott narancshéjjal
Hozzávalók 2 nagy rúdhoz:
A tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1,5 dl langyos tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg lágy vaj/margarin
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj/margarin, olvasztva
- 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg kristálycukor
- fél dl narancslé
- 6 dkg étcsokoládé, aprítva
- 10 dkg kockázott kandírozott narancshéj
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az egész tojásokat. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk benne, majd a keveréket a lágy vajjal/margarinnal a lisztes részhez adjuk. Géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk. Ruganyos, fényes, kicsit zsírosabb tésztát kapunk. Konyharuhával letakarjuk, és 30 percet kelesztjük. A tésztát két egyforma részre osztjuk, majd lisztezett felületen mindkettőt 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Mindkettőt ugyanúgy készítjük el, a töltelék hozzávalóit természetesen elfelezzük. Először megkenjük a kinyújtott tésztát az olvasztott vajjal/margarinnal. A kakaóport összekeverjük a cukorral, rászitáljuk a tésztára, kicsit megspricceljük narancslével. Megszórjuk a durvára vágott csokoládéval és a narancshéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd hosszában, éles késsel félbevágjuk, a két szálat egymással összefonjuk. Két normál méretű kenyérformát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a babkákat. 15 percig pihentetjük, majd megkenjük a felvert tojással. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát boríthatunk rá.)