Hal és egyéb karácsonyi finomságok – Bereznay Tamás receptjei

Az ismert sztárséf elkötelezett híve a hal megkedveltetésének, ezért az ünnepekre több halas ételt is készített, különféle nemzetek konyhájából válogatva. A menüsort természetesen egy ínyenc édességgel zárjuk.

Szardínia lilahagyma salátával (finn)

A szardínia fejét levágjuk és kibelezzük.

Hozzávalók

12 db szardínia • 2 dl olívaolaj • 1 db citrom tengeri só
A salátához: 2 fej lilahagyma • 1 dl almaecet • csipet só • 2 babérlevél • 2 ek kristálycukor

 Kívülről kíméletesen besózzuk, meglocsoljuk citromlével, és szorosan egymás mellé fektetve tálba tesszük. Ráöntjük az olívaolajat, lefedjük műanyag fóliával és egy napra a hűtőbe tesszük.A hagymát megtisztítjuk és vékony cikkekre vágjuk. 2 dl vizet a sóval, a cukorral, az ecettel, a babérlevéllel és a hagymával felteszünk melegedni. 10 percig gyöngyözve főzzük, majd fedő alatt lehűtjük és egy napra ezt is hűtőbe tesszük. A szardíniával együtt tálaljuk és fogyasztjuk.

Füstölt lazacos palacsinta tekercs krémsajttal és zsenge
salátalevelekkel (svéd)

A tojást kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a vajjal, csipet sóval majd hozzákeverjük a tejet és a lisztet. Miután simára kevertük, beleforgatjuk a felvert tojáshabot.

Hozzávalók:

25 dkg füstölt lazac • 25 dkg Philadelphia krémsajt • 1 csokor kapor • zsenge salátalevelek • fél citrom
A palacsintához: 2 db tojás • 25 dkg liszt • 1,5 dl tej • 3 dkg vaj • csipet só

Nagyon kevés zsiradékon, vastag palacsintákat sütünk belőle.  Még melegen feltekerjük, mint a piskótatekercsnél a tésztát és konyharuhával letakarva megvárjuk, míg kihűl. A krémsajtot kikeverjük az apróra vágott kaporral és pár csepp citromlével. Megkenjük a kihűlt palacsintákat, ráfektetjük a lazac szeleteket, szorosan feltekerjük és műanyag fóliába csomagolva, legalább fél napra a hűtőbe tesszük. Másnap felszeleteljük, és citromlével, valamint olívaolajjal ízesített saláta levelekkel tálaljuk.

Tyúkhúsleves tortellinivel (olasz)

A recept érdekessége, hogy a tyúkból főtt húslevesbe, betétnek parajos tortellinit teszünk.

Hozzávalók:

2 liter tyúkhúsleves • parajos tortellini (kész termék) 

De készíthetünk házilag is tortellinit. 1 tojáshoz 10 dkg lisztet számolva és a mennyiség figyelembe vételével az arányokat megtartva, gyúrt tésztát készítünk. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk és 5-6 cm átmérőjü korongokat szúrunk belőle. Tölteléknek itt ne parajt használjunk, mert házilag elkészíteni nagyon sok időt vesz igénybe.  A levesben főtt tyúk melle húsát apróra vágjuk és nagyon kevés tejfölt adunk hozzá, hogy ne legyen folyós. Ízesítjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. A korongok közepébe kis halmokat teszünk, félbehajtjuk és a két végét összefogjuk. Húslevesben kifőzzük.

Paradicsomos tenger gyümölcsei ropogós bagettel (spanyol)

A fimomra vágott hagymát és fokhagymát két evőkanál olívaolajon megpirítjuk. 

Hozzávalók:

30 dkg hámozott paradicsom • 1 fej vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 12 db 16/20-as garnéla farok • 8 db Jacob’s kagyló • 1 dl olívaolaj • 3 dkg vaj • 1 db sárga kaliforniai paprika • 1 db citrom • Só

Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, enyhén megsózzuk és kis lángon 30 percig főzzük. A paprikát apró kockára vágjuk és két evőkanál olívaolajon hirtelen megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsom mártáshoz. 
A maradék olívaolajat a vajjal együtt felmelegítjük és együtt megsütjük a rákfarkakat valamint a Jacob’s kagylót. Paradicsom szósszal, olívaolajon pirított bagettel és citrom gerezddel tálaljuk.

Meglepetés pulykasült, aszalt áfonya chutney-val
és sütőtök pürével (amerikai)

A pulykamell szeleteket műanyag fólia alatt kiverjük és mindkét oldalát megsózzuk. 

Hozzávalók:

4 szelet kb 16 dkg-os pulykamell • 25 dkg darált pulykamell • 1 kk kurkuma • 1 dl tejszín • 1 tojás fehérje • 1 ek sózott pisztácia • 1 ek fenyőmag • Só
A püréhez: 1 kg sütőtök • 6 dkg vaj • Só • 1-2 ek méz • Csipet szerecsendió
A chutney-hoz: 10 dkg aszalt áfonya • 2 fej lilahagyma • 2 rúd fahéj • 2 db csillagánizs • 1 dl almaecet • 6-8 dkg barnacukor • Fél káváskanál koriander mag

A darált pulykához adjuk az összes hozzávalót és alaposan összedolgozzuk. Kiterítjük a pulykamell szeleteket, elosztjuk rajtuk a tölteléket és feltekerjük. Kiolajozott alufóliába tesszük, szorosan feltekerjük, tepsibe tesszük és 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Vastagon felszeletelve a chutney-val és a sütőtök pürével tálaljuk. A püréhez a sütőtök magházát kivájjuk és 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt megsütjük. Ha már kézzel meg tudjuk fogni, kikaparjuk a húsát és kis átmérőjű magas falú lábasba tesszük. Hozzáadjuk a mézet, a sót és a szerecsendiót, majd botmixerrel pürésítjük. Tálalás előtt felmelegítjük és akkor adjuk hozzá a vajat, amit szintén botmixerrel dolgozunk bele.
A chutney-hoz a hagymát 3×3 mm-es kockára vágjuk, majd az összes hozzávalóval együtt lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon minimum harminc percig főzzük. Fedővel lefedve hagyjuk kihűlni.

Dióval és mazsolával töltött sült alma édesmorzsával
és karamellel (osztrák)

A mazsolát 15 percre langyos vízbe ázatjuk, majd lecsöpögtetjük.

Hozzávalók:

4 db alma • 12 dkg dióbél • 4 dkg arany mazsola • 2 ek kandírozott kockázott narancshéj • csipet fahéj
A karamellhez: 3 ek kristálycukor • 2 dl tejszín • csipet só

Az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk. A belső húsát annyira kikaparjuk, hogy kb 3-4 mm vékony fala maradjon. A kikapart alma húst összekeverjük a naranccsal, a durvára vágott dióval, a mazsolával és kevés fahéjjal.
Visszatöltjük az alma belsejébe, tepsire tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal és forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A cukorból világosbarna karamellt készítünk, felöntjük a tejszínnel és 10 perc alatt kis lángon összefőzzük. A legvégén minimális sót adunk hozzá és a megsült alma mellé kínáljuk.

A cikk eredetileg a 2016-os Nők Lapja Adventben jelent meg.