Halkrém cikóriacsónakban
Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 148 kcal
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 biocitrom
- 1 ek. kapribogyó (sós lében)
- 2 doboz olajos tonhal (kb. 160 g/doboz)
- 100 g vajkrém
- 1 kk. enyhén csípős mustár
- só, bors
- 8 olajos szardella/ringli
- 2 közepes cikória/4 szélesebb szál szárzeller
- néhány madársaláta-csokor
- 2 csilipaprika
A citromot hosszában félbevágjuk, felét vékonyan felszeleteljük, a maradék levét kinyomjuk. A kapribogyót és a tonhalat lecsepegtetjük, hozzáadjuk a vajkrémet, a mustárt, 1-2 ek. citromlevet, ízlés szerint sót, borsot, és habos krémmé turmixoljuk. Sima csőrös habzsákba szedjük, 20 percre betesszük a hűtőbe (hogy rajzosabb legyen majd a „nyomata”).
A szardellagyűrűket kiegyenesítjük. A cikória külső, csónakszerű leveleit leválasztjuk a torzsáról, élüket megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak (a zellerszálakat 15 cm-es darabokra vágjuk). A salátát megmossuk, kicentrifugáljuk. 1 csilipaprika 5-6 cm-es hegyét több helyen bemetsszük, virágszerűen kihajtjuk, a maradékot felkarikázzuk.
Csigavonalban haladva megtöltjük a leveleket a halkrémmel, tálra rendezzük. Tetejüket a szardellával és csilipaprikával, a tál szegélyét a citromszeletekkel, közepét pedig a salátalevelekkel és paprikavirággal díszítjük. Pirított kiflikarikákkal a legfinomabb.