Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 20 dkg vaj/margarin | 15 dkg porcukor | 2 evőkanál méz | 4 tojás | 1 csomag sütőpor | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | 25 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 20 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
A díszítéshez: néhány mézeskalács figura | 10 dkg étcsokoládé | 2-3 darab fahéjrúd | 4-5 szem csillagánizs | 2-3 darab szárított narancskarika
A mézeskalács figurákhoz: 35 dkg liszt | 12 dkg vaj/margarin | 20 dkg méz | 2 tojássárgája | 1 teáskanál szódabikarbóna | csipet só | 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
A díszítő cukormázhoz: 2 dkg tojásfehérje (1 kisebb tojás fehérje része) | 10 dkg porcukor | 1,5 teáskanál keményítő pár csepp 10%-os ecet vagy citromlé
Mézeskalács figurák
- A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd robotgéppel vagy kézzel össze – dolgozzuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, legalább 2 órát hűtjük. (Még jobb, ha egész éjszakára hűtőben hagyjuk.)
- Lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, különböző karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. ( Érdemes tartalék figurákat is csinálni, úgyis kb. másfélszeres mennyiségű a tészta.) Szívószállal lyukat szúrunk a formák felső részén, hogy fel tudjuk majd fűzni a darabokat.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a darabokat, és 180 º C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, a sütés közben kissé „benőtt” lyukakat óvatosan kitágítjuk.
- A díszítő mázhoz a fehérjét villával alaposan kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet/citromlevet. Eldobható habzsákba, uzsonnás zacskóba vagy papírtölcsérbe töltjük, pici lyukat vágunk rajta, majd megrajzoljuk a mézeskalácsokat.
Elkészítés 30 perc + pihentetés, díszítés
Sütés 10-12 perc
Kalória 3347 kcal/egész adag
Mézeskalács torta
- A tésztához a puha vajat/margarint a porcukorral kihabosítjuk. Az olvasztott mézet és a tojást összekeverjük, majd a vajas részhez adjuk, végül beleforgatjuk a sütőporral és mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet is.
- A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformákba öntjük, 3 darab tortalapot sütünk. (Ha nincs ennyi formánk, egymás után készítjük.) 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.
- A krémhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, és besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, beledolgozzuk a fűszerkeveréket.
- A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
- A díszítéshez a torta tetejét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán. Tálaláskor mézeskaláccsal, fahéjrúddal, csillagánizzsal és narancskarikával díszítjük.
Elkészítés 60 perc + hűtés
Sütés 3×20-25 + 15-20 perc
Kalória 5258 kcal/egész torta
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.