Minden karácsonyi bulin ez a sütemény fogy el először: a kókusztekercs egészen biztosan dobogós helyezést érne el a legközkedveltebb retró sütemények versenyén. Népszerűségét mennyei íze mellett annak is köszönheti, hogy kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik.
A keksz- és kókusztekercsek ugyanis sütés nélkül készülnek, a hozzávalók pedig nagy eséllyel a legtöbb háztartásban fellelhetők, vagy a sarki közértben könnyedén beszerezhetők. Ezt a süteményt mindenképp érdemes házilag elkészíteni, mivel sokkal finomabb és jóval olcsóbb is lesz, mint a bolti verziók.
Ha unjuk már a klasszikus kókusztekercset, variáljunk kicsit a recepten, azaz a formán: készítsünk inkább kókusztekercs tortát! Ez a torta születésnapra is tökéletes, ha valamelyik szerettünknek a kókusztekercs vagy a kókuszgolyó a kedvenc sütije, lepjük meg a torta verziójával! A siker garantált!
A kókusztekercs torta receptje
Hozzávalók egy 18 centi átmérőjű tortához:
A tésztához: 60 dkg darált keksz | 10 dkg porcukor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 20 dkg puha margarin | 10 dkg étcsokoládé, olvasztva | 2 evőkanál rum | kb. 2 dl tej
A krémhez: 3 dl tej | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg margarin
A díszítéshez: 20 dkg kókuszreszelék
A kókusztekercs torta elkészítése
- A tészta hozzávalóit a tej kivételével jól összedolgozzuk, majd addig puhítjuk (részletekben adagolva) a tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk.
- A masszát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kókuszreszelékkel szórt munkalapon kb. fél cm vastag, 18 cm átmérőjű, kerek lapokat nyújtunk belőle, 5 darabot. A hatodik részből egy kb. 15×20 cm-es téglalapot nyújtunk.
- A krémhez a hagyományos módon pudingot főzünk a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha margarinnal. A krémből félreteszünk 3-4 evőkanálnyit (plusz a díszítéshez), a többivel 4 rétegben összetöltjük a kerek lapokat.
- A félretett krémmel vékonyan megkenjük a téglalap alakú lapot is, majd egy sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük, és 1 cm széles tekercseket vágunk belőle.
- A kókusztekercs tortát a vékony szeletekre vágott kókusztekercsekkel díszítjük, a maradék krémet csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 8639 KCAL/EGÉSZ TORTA
Elragadott a kókuszos, vaníliás világ? Íme egy másik tortarecept hasonló ízekkel!
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. számában jelent meg. (A receptet a magazinban a Rama Vajas Íz támogatta.)
Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre