A kókusztekercs tortát csak egy hajszál választja el az istenek eledelétől, az ambróziától.

Minden karácsonyi bulin ez a sütemény fogy el először: a kókusztekercs egészen biztosan dobogós helyezést érne el a legközkedveltebb retró sütemények versenyén. Népszerűségét mennyei íze mellett annak is köszönheti, hogy kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik.

A keksz- és kókusztekercsek ugyanis sütés nélkül készülnek, a hozzávalók pedig nagy eséllyel a legtöbb háztartásban fellelhetők, vagy a sarki közértben könnyedén beszerezhetők. Ezt a süteményt mindenképp érdemes házilag elkészíteni, mivel sokkal finomabb és jóval olcsóbb is lesz, mint a bolti verziók.

Ha unjuk már a klasszikus kókusztekercset, variáljunk kicsit a recepten, azaz a formán: készítsünk inkább kókusztekercs tortát! Ez a torta születésnapra is tökéletes, ha valamelyik szerettünknek a kókusztekercs vagy a kókuszgolyó a kedvenc sütije, lepjük meg a torta verziójával! A siker garantált!

kókusztekercs recept

A klasszikus, retró kókusztekercs sokak nagy kedvence (Fotó: Acsai Miklós)

A kókusztekercs torta receptje

Hozzávalók egy 18 centi átmérőjű tortához:

A tésztához: 60 dkg darált keksz | 10 dkg porcukor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 20 dkg puha margarin | 10 dkg étcsokoládé, olvasztva | 2 evőkanál rum | kb. 2 dl tej
A krémhez: 3 dl tej | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg margarin
A díszítéshez: 20 dkg kókuszreszelék

kókusztekercs torta recept

Íme a mennyei kókusztekercs torta (Fotó: Körmendi Imre)

A kókusztekercs torta elkészítése

  1. A tészta hozzávalóit a tej kivételével jól összedolgozzuk, majd addig puhítjuk (részletekben adagolva) a tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk.
  2. A masszát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kókuszreszelékkel szórt munkalapon kb. fél cm vastag, 18 cm átmérőjű, kerek lapokat nyújtunk belőle, 5 darabot. A hatodik részből egy kb. 15×20 cm-es téglalapot nyújtunk.
  3. A krémhez a hagyományos módon pudingot főzünk a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha margarinnal. A krémből félreteszünk 3-4 evőkanálnyit (plusz a díszítéshez), a többivel 4 rétegben összetöltjük a kerek lapokat.
  4. A félretett krémmel vékonyan megkenjük a téglalap alakú lapot is, majd egy sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük, és 1 cm széles tekercseket vágunk belőle.
  5. A kókusztekercs tortát a vékony szeletekre vágott kókusztekercsekkel díszítjük, a maradék krémet csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 8639 KCAL/EGÉSZ TORTA

Elragadott a kókuszos, vaníliás világ? Íme egy másik tortarecept hasonló ízekkel!

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/3. számában jelent meg. (A receptet a magazinban a Rama Vajas Íz támogatta.)

Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre