Rozmaringos sütőtökchutney
Hozzávalók 3 db 5 dl-es üveghez: ⊲ 1,5-2 kg sütőtök ⊲ 2 nagyobb vagy 3 kisebb fej vöröshagyma ⊲ 2 tk. reszelt gyömbér ⊲ 1 közepes méretű rozmaringág ⊲ 700 g barna cukor ⊲ 250 g arany mazsola ⊲ 2 tk. mustármag ⊲ 1 tk. só ⊲ 250 ml 5%-os almaborecet
Elkésztés: ⊲ A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, a tepsibe helyez-zük, a tepsibe öntünk 2 dl vizet. 40-50 perc alatt puhára sütjük. Közben megtisztítjuk és apróra vágjuk a vöröshagymát, megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük a gyömbért, és apróra vágjuk a megmosott rozmaringleveleket. ⊲ A sütőtököt hagyjuk kihűlni, ha kihűlt, levágjuk a héját, majd kisebb darabokra vágjuk, és a főzőedénybe helyezzük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vöröshagymát, a gyömbért, a rozmaringot, a barna cukrot, az arany mazsolát, a mustármagot, a sót és az almaborecetet. ⊲ Alaposan összekeverjük az egészet, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mel- lett, 25-30 perc alatt hagyjuk besűrűsödni. A kész chutney-t sterilizált üvegekbe kanalazzuk az üveg pereméig, jól lezárjuk, majd 5-10 percre fejre állítjuk. Egy napra száraz dunsztba tesszük, utána száraz, hűvös helyen tároljuk, felbontás után hűtőszekrényben tartjuk
TIPP: Ha nincs friss rozmaringunk, használjunk fél teáskanál szárított rozmaringot.
Gyömbérszörp
Hozzávalók 3 db 5 dl-es üveghez: ⊲ 300 g megtisztított gyömbér ⊲ 1 l víz ⊲ 500 g barna cukor ⊲ 2 citrom leve ⊲ 2 mandarin leve
Elkészítés: ⊲ A gyömbért megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk, turmixgépben a fele vízzel (0,5 l) leturmixoljuk, majd leszűrjük. ⊲ Egy fazékba beleöntjük a gyömbért, a barna cukrot, a citrom- és a mandarinlevet, a maradék vizet (0,5 l). Alaposan összekeverjük, és forralni kezdjük. ⊲ Amikor felforrt, közepes lángon főzzük további 5–15 percig. Minél tovább főzzük, annál kevésbé lesz csípős a szörp. Ha habja keletkezik, azt kanalazzuk le a tetejéről. Tölcsér segítségével sterilizált üvegekbe töltjük, egy napra száraz dunsztba tesszük, utána száraz, hűvös helyen tároljuk, felbontás után hűtőszekrényben tartjuk.
TIPP: A megmaradt gyömbér szárazanyagát ne dobjuk ki: készítsünk belőle gyömbéres kekszet, vagy tegyük a reggeli zabkásához, gyümölcsturmixhoz
Almáspite-dzsem babérral és vörös áfonyával
Hozzávalók 5 db 3 dl-es üveghez: ⊲ 1 kg alma ⊲ 300 g barna cukor ⊲ 20 g dzsemfix (vagy 10 g pektin és 10 g citromsav) ⊲ fél citrom leve ⊲ fél tk. őrölt szegfűszeg ⊲ fél tk. őrölt fahéj ⊲ fél tk. őrölt szerecsen- dió ⊲ 3-4 babérlevél ⊲ 200 g vörös áfonya
Elkészítés: ⊲ Az almát megmossuk, megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, apróra vágjuk. A felkockázott almát közepes méretű fazékba tesszük, és egy pici vizet öntünk alá (0,5-1 dl). Attól függően, mennyire akarjuk darabosra hagyni, botmixerrel pépesítjük az almát vagy az alma egy részét. ⊲ Hozzáadjuk a barna cukrot, a dzsemfixet, a citromlevet, az őrölt szegfűszeget, az őrölt fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a babérlevelet és a vörös áfonyát. ⊲ Az egészet alaposan összekeverjük, majd folyamatos kevergetés közben, nagy lángon, főzni kezdjük, a forrás után közepes lángon 5-10 percig főzzük, közben továbbra is kevergetjük. A babérleveleket kivesszük a lekvárból. ⊲ Sterilizált üvegekbe töltjük peremig, lezárjuk, és 5-10 percre fejre állítjuk. Egy napra száraz dunsztba tesszük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk, felbontás után hűtőszekrényben tartjuk.
TIPP: Az almáspite-dzsemet később sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk.
Fűszeres chaikeverék
Hozzávalók 3 db 50g-os keverékhez: ⊲ 10 g fahéj ⊲ 10 g kardamom ⊲ 10 g szárított gyömbér ⊲ 10 g csillagánizs ⊲ 10 g szárított, felkockázott narancshéj ⊲ 100 g szálas fekete tea ⊲ 5 g szárított búzavirágszirom vagy szárított szarkalábszirom
Elkészítés: ⊲ A fűszereket mozsárba tesszük, és megtörjük. Alaposan összekeverjük a fekete teával és a szirmokkal, majd jól záródó edényekbe töltjük.
Írjuk kísérőkártyára a chai latte elkészítését:
CHAI LATTE RECEPTJE (2 BÖGRÉHEZ): Öntsünk 0,5 dl tejet egy kisebb fazékba, és keverjünk el benne 2 evőkanál chaikeveréket. Folyamatos kevergetés mellett főzzük közepes hőfokon, ha felforrt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk 5 percig állni. Szűrjük le, majd ízesítsük tetszés szerint mézzel.
Pirított olajos magvak fahéjas mézben
Hozzávalók: ⊲ 1 kg méz ⊲ 1 tk. őrölt fahéj ⊲ 100 g dió ⊲ 100 g mandu- la ⊲ 100 g török mogyoró ⊲ 50 g tökmag ⊲ ecet
Elkészítés: A mézet keverjük össze alaposan az őrölt fahéjjal. ⊲ Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyük bele az olajos magvakat, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg minden oldalukat. ⊲ Tegyük tiszta üvegekbe a magokat, kanalazzuk rá a fahéjas mézet, végül zárjuk le az üvegeket.
TIPP: Az olajos magvak mellett aszalt gyümölcsöket is tehetünk az üvegbe.
Produkció: Beh Mariann
A cikk eredetileg a 2020-as Nők Lapja Adventben jelent meg.