A karácsonyt a világ megannyi országában ünneplik, az azonban, hogy hol milyen ételek és italok társulnak mellé, nemzetenként változó. Jól tudjuk, hogy a legtöbb magyar család asztalára ilyenkor halászlé, töltött káposzta és bejgli kerül, de vajon milyen különlegességeket fogyasztanak az ünnepek alatt Európa többi országában és a tengerentúlon?
Németország: stollen
A stollen (vagy christollen) receptje Drezda városából ered, és az 1500-as évek végétől készítik a németek. Az olaszok panettonéjához hasonlóan ehhez a karácsonyi süteményhez is szükség van élesztőre, valamint rengeteg vajra és cukorra. Abban is hasonlítanak egymásra, hogy mindkettőhöz szokás adni citromhéjat és aszalt gyümölcsöket, de a stollenbe még marcipán és mandulapaszta is kerül. A porcukorral gazdagon megszórt szeleteket érdemes egy bögre glühwein (gyümölcsös-fűszeres forralt bor) társaságában fogyasztani.
Mexikó: bacalao navideño
Nem teljes az ünnepi menüsor tőkehalas fogás szerint, vallják a mexikóiak. A bacalao, vagyis a szárított, sózott tőkehal egész évben kapható náluk, de egy bizonyos módon jellemzően szenteste készítik. A karácsonyi tőkehal leginkább a pörkölthöz hasonlít, paradicsom, hagyma, erős paprika, fokhagyma, zöld olívabogyó és olívaolaj szerepel még a hozzávalók listáján, egyes receptek pedig még mazsolát, fahéjat, mandulát és bort is írnak hozzá.
Finnország: porkkanalaatikko
A finnek karácsonyi menüjének garantáltan a része valamilyen gyökérzöldségből készült, sütőben sült egytálétel, ezek közül a leghíresebb a fűszeres-répás porkkanalaatikko. A neve szinte kimondhatatlan, az elkészítése annál egyszerűbb. A répát pürésítik, majd összekeverik rizzsel vagy árpával, az állagán pedig tejszínnel, tejjel vagy répalével javítanak. Ezután hozzáadják a vajat, a fűszereket és egy kevés cukrot. A keveréket ezután sütőtálba teszik, és aranybarnára sütik.
Brazília: rabanadas
A leginkább a bundás kenyérre hasonlító, bő olajban kisütött, fahéjas cukorban meghempergetett finomságot a brazilok karácsony reggelén fogyasztják. Különlegessége, hogy a kenyérszeleteket tejbe vagy vörösborba áztatják, mielőtt megforgatnák a tojásban. A rabanadas Portugáliából került Brazíliába, a portugálok portói sziruppal nyakon öntve, desszertént kínálják.
Kanada: tourtière
Kanada egyetlen tartományában, amelyben az egyedüli hivatalos nyelv a francia, Québecben elképzelhetetlen a karácsony a sült marha, töltött pulyka, áfonyaszósz, valamint tourtière nélkül. Ez utóbbi egy húsos pite, amelyben két réget tészta közé szeletekre vágott sertéshúst, burgonyát és hagymát halmoznak. A töltelék lehet még darált marha, bárány, kacsa és borjú is. Jellemzően szenteste kerül az asztalra, de a kanadai élelmiszerüzletekben egész évben a kínálat része.
Oroszország: prjányik
A prjányik az oroszok mézeskalácsa, és mint több más orosz ételnek, a neve ennek is elég árulkodó: a prjányij annyit tesz, fűszeres. És valóban, az ínycsiklandó édesség tésztájába kardamomot, szegfűszeget és szerecsendiót tesznek, két réteg közé szilva- vagy baracklekvárt töltenek, sőt még sziruppal is megkenik. A prjányik nagyon hasonlít a medenjakra (a szlovén mézes kekszre), illetve a lebkuchenre (a német mézeskalácsra).
Kiemelt kép: Getty Images