Forró, kávés eggnog
Frissen, forrón, tejszínhabbal dekadens délutáni itóka, csinos üvegekbe töltve pedig remek ajándék. A tej – kókusztej arányát ki-ki ízlés szerint eldöntheti, így akár laktózmentesre is készíthető. Minél több benne az alkohol, annál tartósabb.
Hozzávalók (1,2 literhez)
4 tojássárgája
10 dkg cukor (lehet nyírfacukor is)
1 vaníliarúd magjai
5 dl tej
4-5 dl kókusztej
2 csésze erős presszókávé
2 dl whisky, vodka, vagy pálinka
A tetejére: reszelt szerecsendió vagy fahéj
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A tejet és a kókusztejet egy lábasban forrásig melegítjük. A meleg tej felét hozzáöntjük a kikevert tojássárgájákhoz, elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, különben kicsapódik a tojás. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kávét és az alkoholt, elkeverjük.
Egészben sült sajt fondü
A téli vendégségek bevált sztárja, amihez ráadásul még főzni sem kell, a jófajta sajt és a sütő „elvégzik” az összes munkát. Minél jobb minőségű a sajt, annál jobb a végeredmény.
Hozzávalók (4 adag)
1 fadobozos, érett camembert
1 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1 ág friss kakukkfű
Mártogatni:
aprószemű burgonya, héjában megsütve
szívsaláta levelek
cikória levelek
diós, fügés kenyér
körte, alma, cikkelyekre vágva
A mártogatnivalókat előre előkészítjük, felszeleteljük, elrendezzük egy nagy tálon, mivel a sajt kizárólag frissen elkészítve jó, tehát azonnal kell tálalni. A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A doboz tetejét levesszük, valamint sajttól függően ellenőrizzük, hogy semmilyen egyéb csomagolás ne maradjon rajta. A sajt felületén egy éles kiskéssel mélyedéseket vágunk, és ebbe felváltva kakukkfű darabokat és vékony fokhagymaszeleteket dugdosunk. A sajtot a fadobozzal együtt betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük, ami alatt megolvad. Azonnal tálaljuk. A vendégek a dobozból mártogathatják az olvadt sajtot, vagy kiskanállal szedhetnek belőle a tányérjukra. A fent soroltakon kívül bármilyen más nyers, vagy sült zöldséget is adhatunk mellé. Ha nem fadobozos sajttal készítjük, akkor egy sütőpapírra helyezzük a kicsomagolt camembert korongot.
Zsályás pulykatekercs falatok sütőtökös humusszal
A mutatós tekercs szeleteket feltűzhetjük bambusznyársra, de tehetjük saláta tetejére is. Humuszból természetesen a házilag készített a legfinomabb, de a karácsonyi vendégségeknél minden perc kincs, ezért a készen vásárolt is engedélyezett.
Hozzávalók (4 adag)
Pulykatekercs:
2×20 dkg vékony pulykamellfilé szelet
só, bors
10 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
kb. 16 zsályalevél
2 evőkanál olívaolaj
¼ kávéskanál chilipehely
Sütőtökös humusz:
10 dkg kész humusz (bolti, vagy házi)
kb. 40 dkg sült sütőtök
negyed citrom leve
2 evőkanál tahini
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál csípőspaprika krém
só, bors
A pulykamellszeleteket vízszintesen, óvatosan félbevágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet (ha bizalmi hentesünk van, kérjük meg, hogy készítse elő a szeleteket). Az így kapott húst két frissentartó fólia közé tesszük, és kiklopfoljuk úgy, hogy egy téglalap formát kapjunk. A másik szelettel is megismételjük. A vékony kiterített húst sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezünk 5-6 szelet pármai sonkát és a felénk közel eső felére a friss zsályaleveleket. A téglalap hosszabb fele essen felénk. A fólia segítségével szorosan feltekerjük. Megismételjük a másik hússal (könnyebb két kisebb szelet hússal dolgozni, de készíthetjük egy nagy szeletből is). Egy alufóliát beolajozunk, megszórjuk frissen őrölt borssal és chilipehellyel, a feltekert húst ebben megforgatjuk, majd az alufóliába becsomagoljuk a hengereket. A sütőt előmelegítjük 200C fokra, betesszük a hústekercseket (az alufóliával együtt) és kb. 35-40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni (tehát előző nap készíthető). Tálalás előtt karikákra szeleteljük. A sütőtökhumuszhoz minden hozzávalót összeturmixolunk, majd tálkákba teszünk.
Téli vitaminbomba saláta
A téli és karácsonyi lakomák közepette különösen jólesik egy friss, ropogós, üde saláta. Ha hozzájutunk színes céklákhoz (sárga és csíkos), hihetetlenül dekoratív lesz ez az étel.
Hozzávalók (4-6 adag)
1 édesköménygumó
2 zöldalma
4 szem cékla, vegyes színűek
1 citrom leve
1 narancs leve
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál méz
só, bors
1 dl olívaolaj
Az öntethez kifacsarjuk a citromot és a narancsot. A léhez hozzáadjuk a mustárt, mézet, sót, borsot. Elkeverjük, majd vékony sugárban, fokozatosan hozzákeverjük az olívaolajat. Az édesköményt egész vékonyra szeleteljük, zöldséggyaluval, vagy mandolinnal a legegyszerűbb. A zöldalmát is vékony szeletekre gyaluljuk (héjastul, egész, kerek karikákra, magházastul). A céklákat meghámozzuk és szintén vékonyra szeleteljük. A zöldségeket összeforgatjuk az öntettel, tíz percig állni hagyjuk, majd elrendezzük egy nagy lapos tálon.
Diókrémmel töltött minipalacsinta csokoládéöntettel
Az ételsor egyetlen időigényesebb fogása, azonban a munka minden perce megéri. A qatayef nevű, hagyományos libanoni minipalacsinta ihlette, az abban szokásos tejes krém helyére azonban diókrém kerül, rózsavizes szirup helyett pedig csokoládészósz.
Hozzávalók (20 darabhoz)
Palacsinta:
0,5 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
18 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
3 dl tej
sütéshez kevés olaj és kb. 4 dkg vaj
Töltelék:
15 dkg darált dió
5 dkg porcukor
1 dl felforrósított tej
1 narancs reszelt héja
½ kávéskanál só
10 dkg mascarpone
Csokoládészósz:
10 dkg keserűcsokoládé (min. 65% kakaótartalom), felaprítva
1,5 dl tejszín
1 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
A palacsintához a langyos tejbe tesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd tíz perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tejet, majd elektromos keverővel elkeverjük. Lefedve 45 percig állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket és a szószt. A töltelékhez tálba tesszük a darált diót, elkeverjük a porcukorral, majd leöntjük a forró tejjel, elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a sót. Amikor már kihűlt, fellazítjuk a mascarponéval. Érdemes rögtön habzsákba tölteni, és abban a hűtőbe tenni felhasználásig. A csokiszószhoz felforrósítjuk a tejszínt a cukorral, majd ráöntjük a felaprított csokoládéra és elkeverjük, végül beleöntjük a rumot. A pihentetett palacsintatésztát (ami addigra habosra megkelt) elkezdjük kisütni: egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és mindig beleteszünk egy kis darabka vajat is (a serpenyő méretétől függően kb. négy körben fogunk sütni). Nagyobb evőkanál segítségével egy-egy evőkanálnyi tésztát halmozunk a serpenyőbe, kissé el is kenjük, kb. 6-8 cm átmérőjű korongokra. Közepes lángon, lefedve. kb. 3 percig sütjük, és csak az egyik felét. Akkor jó, amikor a felülete már nem nyers és kissé lyukacsos. Megsütjük az összes palacsintát. Amikor elkészültek, és már nem olyan forró, mindegyik korongot az egyik oldalon összecsípjük és összeragasztjuk, hogy tölcsér formát kapjunk. A nyitott oldalába töltjük habzsákból a diókrémet. A csokiöntettel tálaljuk.
Forrás és kiemelt kép: Nők Lapja Advent