Csak egy kis süti? Így élvezheted az ünnepeket diabétesszel is

Magyarországon több mint egymillió felnőtt, és 5000 gyermek ünnepét nehezíti meg a cukorbetegség, ráadásul a készülődés miatti stressz, és az alkoholos italok a hipoglikémiás állapotot is a szokásosnál könnyebben előidézhetik.

Mi az a hipoglikémia?

Hipoglikémiának a túl alacsony (3,9 mmol/l alatti) vércukorszint miatt kialakuló veszélyes állapotot nevezzük. Több tényező, például az inzulin is előidézheti, de kialakulhat fizikai munka hatására, illetve akkor is, ha a táplálékkal bevitt szénhidrát mennyisége túl kevés.

Az alacsony vércukorszint kialakulásának kezdetén általában könnyen kezelhető probléma, azonban gyors közbelépést igényel a súlyosabb tünetek, például eszméletvesztés, rángógörcs kialakulásának megakadályozása érdekében.

Egy tanulmány szerint a négy hetes értékelési időszak alatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők 91,7%-ánál és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 61,8%-ánál legalább egy hipoglikémiás esemény fordult elő. Ez a betegek 54,0%-ánál, illetve 27,4%-ánál éjszakai hipoglikémiaként; 20,6%-uknál illetve 10.6%-nál tünetmentes hipoglikémiaként, 20%-uknál, illetve 10,3%-uknál pedig súlyos hipoglikémiás eseményként mutatkozott meg.  A túl alacsony vércukorszint tünetei általában hirtelen jelentkeznek, ezek lehetnek többek közt: sápadt bőr, homályos látás, szédülés, gyors szívverés, hangulatváltozások. Ennek ellenére, az esetek jelentős többségében a hipoglikémia a gyógyszerek kellő ismeretével, és megfelelő életmóddal elkerülhető.

Nehéz ellenállni a terülj-terülj asztalkámnak karácsonykor, de az egészségünk érdekében muszáj odafigyelnünk az étkezésre ilyenkor is (kép: Getty Images)

Mire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt? 

Állítsunk össze egy étkezési tervet

Nagyon nehéz ellenállni az asztalon sorakozó rengeteg finomságnak, de segíthet, ha előre megtervezzük miből, mennyit szeretnénk elfogyasztani, és ehhez az ünnepek alatt mindvégig tartjuk magunkat. Ha nem mi készítjük a menüt, tájékozódjunk mit szolgálnak majd fel, így biztosan nem ér meglepetés. 

Alkoholt csak mértékkel

Ne felejtsük el, hogy az alkohol magas kalóriatartalma miatt a cukorszint ingadozásához vezet. Fontos tudni, hogy a fogyasztani kívánt italnak milyen magas a szénhidráttartalma, valamint hogy tartalmaz e cukrot, és ha igen, mennyit. A koktélok, likőrök, pálinkák, édes borok és édes pezsgők nagy része például igen cukros, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ezért ezeket érdemes elkerülni. Azonban teljesen lemondani sem kell az alkoholról, egy pohár jó minőségű, nem édes bor, vagy száraz pezsgő megengedett, sőt bizonyos mértékben még jót is tesz a vércukorszintnek.

Kerüljük el, hogy túl sokáig éhesek legyünk

Ezt néha nehezebb teljesíteni, mint elsőre gondolnánk, hiszen a legalaposabban megtervezett karácsonyi vacsorába is csúszhatnak meglepetések, emiatt érdemes felkészülni kisebb nagyobb késésre. Az éhség, és az ebből következő mohóság csökkentésére ilyenkor legjobb megoldás a fehérje- és/vagy zöldségalapú nassolni valók fogyasztása. Ezek, laktatóak és lassan bomlanak le. Egy pohár víz is sokat segíthet, hiszen csökkenti az étvágyat, így ha étkezés előtt megisszuk, korábban jóllakottnak érezhetjük magunkat. 

Ne habzsoljunk!

Lassan együnk. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy az ételeket alaposan megízleljük és kiélvezzük a zamatokat, másrészt segít a további adagok iránti sóvárgás leküzdésében. 

Szakadjunk el az asztaltól!

Ha a kísértés már túlságosan megterhelővé válik, a legnagyobb segítség az lehet, ha egy időre megpróbáljuk teljesen magunk mögött hagyni. 20 perc séta a tiszta levegőn már elegendő az endorfin és a szerotonin szintjének növeléséhez, amelyek segíthetnek a sóvárgás leküzdésében.

Mérjük vércukorszintünket rendszeresen!

Fontos, hogy a megszokottnál gyakrabban mérjük vércukorszintünket a karácsonyi időszakban, hogy korán észleljük az ingadozásokat. 

Ha mindezeket sikeresen betartjuk, gond nélkül élvezhetjük a karácsony és az újév minden percét!

Forrás: Well  Kiemelt kép: Getty Images