Terei-Vigh Krisztina receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Laktató, vitaminban gazdag fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ha olyan egytálételeket főzünk, amelyekben a húson kívül többféle zöldség is van.

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 kg brokkoli | 1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 2-3 evőkanál olaj | 50 dkg darált sertéshús | 2-3 teáskanál őrölt pirospaprika (füstölt is lehet) | 10 dkg kuszkusz | 5 dkg vaj | 2 csapott evőkanál liszt | 5 dl tej | só, frissen őrölt bors és szerecsendió | 30 dkg morzsolt főtt kukorica (1 konzerv) | 15 dkg sajt (pl. edami, gouda, trappista)

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk. Nagy lábasban, enyhén sós, forrásban lévő vízben 5-8 percig főzzük, majd leszűrjük.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd kb. 10 percig pirítjuk.
  3. Közben egy lezárható edénybe tesszük a kuszkuszt, felöntjük másfélszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízzel. Lefedjük, 10 perc alatt felszívja az összes nedvességet.
  4. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, apránként felöntjük a tejjel, majd gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
  5. Összeállítjuk az ételt: egy 30×20 cm-es hőálló, magas falú tepsi vagy jénai üvegtál aljára helyezünk egy réteg brokkolit, enyhén megsózzuk, megszórjuk a kukoricával, elterítjük rajta a kuszkuszt, illetve a darált húst. Befedjük a maradék brokkolival, és ráöntjük a besamelt.
  6. A sajtot lereszeljük, megszórjuk vele az étel tetejét, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 606 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában jelent meg.