Regényes ízek Borsa Brown konyhájából – receptekkel

A népszerű írónő receptjei pont olyanok, mint a regényei: fűszeresek, pikánsak és egyszerűen imádnivalók! Most szó szerint belekóstolhatunk ebbe az egzotikus világba.

Suppa Cuata

Hozzávalók: 

500 g előző napi fehér kenyér

400 g friss tehénsajt (Caciocavallo vagy Provolone típusú, szardíniai Casizolu vagy Peretta)

100 g pecorino sardo juhsajt, reszelve (Szardínia szigetén készült sajt, az ott honos virágok, fűfélék felhasználásával.)

1-1 marék zöld fűszernövény, például petrezselyem, kakukkfű, vagy bazsalikom.

1 liter erős húsleves, ha lehetséges többféle húsból 

1 tk. sertészsír

Elkészítés:

A kenyeret kb. 1 cm vastagra, a sajtot pedig vékony szeletekre vágjuk. A fűszernövényeket felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt pecorinóval. Egy tepsit kikenünk zsírral, kibéleljük a kenyérszeletekkel, ráhelyezzük a sajtszeleteket, és megszórjuk a pecorino – fűszernövény keverékkel. Ezt a műveletet rétegenként ismételjük, amíg a sütőedény meg nem telik.

Ezután lassan ráöntjük a húslevest, amit majd felszív a kenyér. Megszurkálhatjuk néhány helyen villával az alsó rétegig, hogy a húsleves jobban átjárja. 200 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük, körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Arab lecsó kuszkusszal

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2-3 evőkanál olívaolaj

½ kiskanál őrölt pirospaprika

½ kiskanál őrölt csilipaprika

2 padlizsán

2 tv paprika

5 nagy paradicsom

currypor

friss oregánó

Kuszkuszhoz:

1 bögre kuszkusz

2 bögre forró víz

1 mokkáskanálnyi só. 

Elkészítés:

Az olívaolajon üvegesre dinszteljük a felkockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát. Ezután ráhelyezzük a felaprított paradicsomot és a tv-paprikát is. Amikor egy kicsit összeforrt, meghintjük a pirospaprikával és chilivel. Belehelyezzük a szintén felkockázott padlizsánt, és befűszerezzük a lecsónkat. Só, oregánó, és curry mindenképpen kerüljön bele. Körülbelül 30 perc alatt készre főzzük az ételt. Közben a kimért kuszkuszra öntjük a forró vizet, hozzáadjuk a sót, majd lefedve 15 percig pihentetjük. Az arab lecsót a kuszkuszra halmozva tálaljuk.

Arab ízesítésű csirkecomb csicseriborsós kölessel 

Hozzávalók:

4 csirkecomb

2-3 evőkanál olívaolaj

bors

arab fűszerkeverék (1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 mokkáskanálnyi fahéj, őrölt koriander, szezámmag)

Csicseriborsós köleshez: 

25 dkg főtt csicseriborsó 

15 dkg köles

4 dl csirkealaplé, vagy víz és 2 tk. ételízesítő

A tetejére: 

5-6 szem datolya

friss petrezselyem

1-2 tk. szezámmag 

Elkészítés:

A csirkecombokat az olajjal elkevert arab fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük, majd sózzuk, borsozzuk. Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, de az sem baj, ha csak kevesebb ideig (4-5 órát) pácoljuk. A combokat tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclevet és egy kis pohár vizet. Lefedjük alufóliával, és először 150 °C fokon pároljuk, majd a fóliát levéve 200 °C fokon addig pirítjuk, míg a csirke szép aranybarna színt kap. Ha odakapna az alja, öntsünk alá egy még kis vizet.

A kölest kevés olajon megpirítjuk, majd körülbelül 4 dl vízzel felengedjük, és megszórjuk ételízesítővel. Ha csirkealaplével öntjük fel, akkor természetesen az ételízesítő nem kell. Körülbelül 10 perc alatt készre főzzük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsóval. A tálalásnál megszórhatjuk apróra vágott datolyával, szezámmaggal vagy petrezselyemmel. 

Baklava

Sziruphoz:

1 csésze (250 ml) cukor

1/2 csésze méz 

2 evőkanál friss citromlé

3/4 csésze víz

Baklavához:

2 csomag hagyományos réteslap (2×8 db, vagyis összesen 16 lap)

25 dkg olvasztott vaj 

40 dkg darált dió

1 tk. őrölt fahéj

20 dkg porcukor

Elkészítés:

A szirup hozzávalóit kisebb fazékba öntjük, és feltesszük főni. Magas lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk kis ideig, majd amikor elolvadt a cukor, visszavesszük a hőfokot, és kevergetés nélkül, gyöngyözve főzzük tovább 1-2 percig. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tepsi alját és az oldalát vékonyan kikenjük vajjal. Az egyik rétestészta csomagot kibontjuk, és a lapokat akkorára vágjuk, mint a tepsi. (A levágott darabokat is nyugodtan felhasználhatjuk majd, ne vesszen kárba az sem. Így még több réteget kaphatunk alul és felül is.) A kivajazott tepsibe terítjük az első lapot, majd megkenjük olvasztott vajjal. Erre ismét lap jön, majd vaj. Ez így megy addig, míg mind a 8 lapot le nem terítjük. Ha leraktuk a baklavánk alját, rászórjuk a darált dióval elkevert porcukrot, és meghintjük őrölt fahéjjal. 

Ezután a második csomag réteslapból a tetejét is oly módon készítjük, mint az alját. Lap–vaj, lap–vaj, mindaddig, míg el nem fogynak a réteslapok. A tetejére vaj kerüljön. 

Vizes késsel rombusz alakúra vágjuk a tepsi tartalmát. Ezt úgy a legkönnyebb, ha először hosszú csíkokat vágunk, majd ferdén is beirdaljuk a tésztát. 170 °C fokos előmelegített sütőben, körülbelül 40 percig sütjük. Amint kivesszük a sütőből, rögtön ráöntjük a kihűlt szirupot. Fontos, hogy a baklava tűzforró legyen, a szirup azonban szobahőmérsékletű. Sistergő hangot fogunk hallani. Ne aggódjunk azon, hogy áll rajta a szirup, ugyanis a tészta mindent fel fog szívni. 

Legalább 6 órán keresztül állnia kell a süteménynek. Remek vendégváró, ugyanis előző nap elkészíthető, mégis friss süteményként funkcionál. 

 

A receptek Borsa Brown Sava-Borsa – Regényes ízek a világ körül című könyvében jelentek meg az Álomgyár Kiadó gondozásában. Az írónővel készült interjúnk itt olvasható.

 

 

 

 

 

 

Köszönet az Álomgyár Kiadónak és Borsa Brownnak a felhasznált képekért!