Ánizs
Enyhén édes aromája a medvecukorra emlékeztet, de mégsem édességek, hanem inkább húsok mellé ajánlott fogyasztani. Sőt, önmagában elrágcsálva sem rossz választás, ugyanis serkenti az emésztést!
Babérlevél
Földes ízvilága miatt főzelékek és mártások ízesítéséhez a legjobb, de elég keveset használni belőle, ugyanis nagyon intenzív aromája van.
Bazsalikom
Erős illata és édesgyökérszerű zamata miatt a bazsalikom nagy kedvenc, főleg, ha tésztaételek vagy szendvicsek ízesítéséről van szó.
Cayenne bors
A szárított, őrölt piros chili paprikából készült cayenne bors főként levesekben és parázson készült ételekben érvényesül a legjobban, mert nagyon csíp. Pont ezért inkább fűszerkeverékekben szokták használni, önmagában kevésbé.
Csillagánizs
Mártásokat, leveseket és szószokat szoktak a csillagánizs édes ízével feldobni. Mi például a karácsonyi időszakban gyakran főzünk vele.
Fahéj
Édes és sós ételekben is egyaránt jól érvényesül jellegzetesen gazdag íze. Nekünk süteményekben, főleg almások esetében a legnagyobb kedvencünk, de jól harmonizál paradicsomos-padlizsános ételekkel is. :)
Gyömbér
Fűszeres, zamatos, kicsit csípős ízvilága miatt a gyömbérrel érdemes óvatosan bánni. Húsok, sütemények, teák ízesítésére is használható – mi utóbbiban nagyon szeretjük, főleg náthás időszakban, mert baktériumölő hatású.
Kakukkfű
Csípős, fás íze gyakorlatilag minden ételt, még bizonyos desszerteket is színesebbé tesz, igazi jolly joker fűszerről van szó.
Kapor
Gyógynövényes, picit csípős ízvilága miatt a kaprot pácokhoz, illetve hallal, burgonyával és tökkel készült ételek esetében érdemes bevetni, no és persze kovászos uborka sem készülhet nélküle.
Kardamom
Ezt a fűszert elsősorban az india konyhában használják, de egyre gyakrabban tűnik fel az itthoni ételekben is, főleg süteményekben, mert aromája nagyon hasonló a szegfűszegéhez és a fahéjéhoz. A fekete teát is feldobja, érdemes a forró italt vele fűszerezni.
Koriander
Az ázsiai, a karibi és a latin-amerikai konyhának a koriander olyan, mint nekünk a paprika vagy a petrezselyem: szinte nincs olyan étel, amibe ne csempésznének egy keveset. Földes, citromos ízvilága egyébként is ezekhez az erősen fűszerezett fogásokhoz illik a legjobban.
Kömény
Ha savanyú káposztával készült ételt készítetek vagy burgonyasalátát, ezt ne hagyjátok ki belőle, füstös, földes íze ugyanis ezekhez passzol a legjobban. Nem mellesleg kitűnő görcsoldó, ezért hüvelyesekből készült főzelékekbe is ajánlott belőle használni.
Kurkuma
Enyhén földes aromája nagyon hasonlít a sáfrányéra, de annál valamivel olcsóbb, így szokták a helyettesítésére is használni. Elsősorban húsokhoz, szószokhoz érdemes kipróbálni, de akárcsak a kardamom, ez is tehető teába.
Lestyán
Kicsit zellerre, kicsit petrezselyemre emlékeztető aromája miatt a levesek nagy sztárja a lestyán, de nem szabad túlzásba vinni a használatát, mert eléggé intenzív íze van.
Majoránna
Virágos és picit fás benyomása miatt szószokhoz, kemencében sült ételekhez és pácokhoz a legjobb választás.
Menta
Meglepően sokoldalú fűszer a menta, íze többek között jól illik a bárányhúshoz, a borsóhoz, burgonyához, illetve a csokoládéhoz is.
Oregánó
Robosztus, kissé citromos íze a mediterrán konyha nagy kedvence. Tésztákon, húsokon, és pizzán is mennyei, de akár egy paradicsomos fogást is meg tud bolondítani.
Paprika
Kis hazánk nagy kedvence, a pirospaprika minden pörkölt és paprikás alapja, és bár használják más nemzetek konyháiban is, mi magyarok valószínűleg mindenkinél jobban ismerjük a felhasználási módjait.
Petrezselyem
Könnyű, picit füves ízvilága miatt a petrezselyem bármilyen ételből egészen új fogást képes varázsolni, főleg ha friss, és nem szárított – érdemes fagyasztva eltenni belőle.
Rozmaring
A rozmaring erős aromája nagyon jól illik tojásos, babos, illetve krumplis ételekhez, sőt, grillezett húsokhoz is. Mediterrán fogásokkal is jól harmonizál, egy jó paradicsomos spagetti nálunk nem készül nélküle. ;)
Sáfrány
Finom, de határozottan virágos íze, és erős sárga színe miatt a sáfránnyal nem árt óvatosan bánni. Indiai ételekbe kiváló, de rafinált háziasszonyok szoktak a piskótatésztába is keverni egy keveset, mert szép színt kölcsönöz a tésztának.
Szegfűbors
A szegfűszeghez nagyon hasonló, de az íze csípősebb, intenzívebb, ezért inkább fűszerkeverékekhez érdemes használni.
Szegfűszeg
Édeskés ízvilágú fűszerről beszélünk, amit főként süteményekben szoktak használni, ugyanakkor párolt hús mellé is ajánlott, gondoljatok csak egy finom natúr szeletre meggyszósszal.
Szerecsendió
Egyszerre édes és csípős aromája alkalmassá teszi sütemények és sós ételek ízesítésére is, de többek között levesekben is jól érvényesül az íze. Tejszínes-cukkinis ételekbe telitalálat!
Tárkony
Erősen ánizsra emlékeztető ízvilága miatt salátákhoz, paradicsomos ételekhez, csirkéhez, tengergyümölcseihez, illetve tojáshoz ajánlott fogyasztani. Meg persze tárkonyos ragukhoz.
Zsálya
Citromos, kissé mentolos íze nagyon hasonlít a rozmaringéra, de valamivel erősebb, ezért kevesebb is elég belőle. Nagyon szeretik egymást például a sütőtökkel, olajban enyhén megsütve pedig kiváló főzelékfeltét lehet a zsályalevél.
A Nők Lapja Konyha magazinokban számtalan finomság receptjével találkozhattok.
Szöveg: D. A.
Fotó: Thinkstock, Pinterest