Olaszország: Bomboloni
Különösen Firenzében népszerű ez a kelt tésztás édesség, ami kinézetében és jellegében leginkább hasonlít az itthoni fánkra: a bombolónit vaníliapudinggal vagy lekvárokkal töltik, és porcukorral szórják meg.
Németország: Berliner
A berliner, vagy más néven bismarck édes, kelt tésztából készült finomság, amit lekvárral vagy pudinggal töltenek meg, a tetejét pedig cukormázzal öntik le vagy porcukorral hintik.
Lengyelország: Pączki
A lengyel finomság nagyon hasonlít a bismarckra, de alapanyagaiban sokkal gazdagabb: több vaj és tojás van benne. A Pączki lefordítva kis csomagocskákat jelent, mivel édes töltelékkel, lekvárral vagy más finomsággal van megbolondítva.
Franciaország: Beignet
Bár New Orleansban igazi virágkorát élte, valójában Franciaországból származik. Általában töltelék nélkül készítik el, a klasszikus itthoni fánktól eltérően pedig lyuk sincs rajta. Porcukorral hintik meg, és tea vagy kávé mellé fogyasztják.
Közel-Kelet: Jalebi
Ezeknek a kicsi, sárga, perec alakú süteményeknek a külseje ropogós, a belseje viszont meleg és puha. Általában sáfránysziruppal öntik le.
Mexikó: Churros
Ez a finomság spanyol birkapásztoroktól kapta a nevét, akik az állat szarvához hasonlították a churros alakját. A frissensült pálcikákat gyakran mártják meg cukorban vagy öntik le csokoládéval.
Izrael: Sufganiyah
Hagyományosan Hanuka idején tálalták fel, és leginkább a berlinerhez hasonlítható, hiszen a tetején vagy a belsejében édes töltelék található.
Kína: Youtiao
Ránézésre a grissinire hasonlít, leginkább szójatejbe mártogatva fogyasztják. Kívül ropogós, belül pedig omlós és ragadós, hmmm…
India: Balushahi
A mázas fánkhoz hasonló étel tradicionális indiai édességnek számít. A közepén cukortól áztatott a tészta, a teteje pedig olyan, akár a sült leveles tésztáé.
Hollandia és Belgium: Oliebol
Az oliebol hollandul olajban áztatottat jelent – az édesség tésztájára utalva, ami általában baseball labda nagyságú.
Törökország: Tulumba
Az ovális alakú, aranyszínű sütemény rántott tésztáját illatos, édes szirupba mártogatják. Egyszerűen isteni!
Dél-Afrika: Koeksister
A ropogós, ragacsos, fonott tésztájú fánkot hideg cukorszirupba mártogatják miután kisült.
Észak-Afrika: Sfenj
A sfenj elkészítése során nem használnak cukrot, így az íze inkább a sült kenyéréhez hasonlít. A népszerű utcai ételt általában cukorszirupba vagy mézbe mártják, hogy édes legyen.
Nepál: Sel roti
Más nevén az édes rizskenyér ropogós textúrájú és vörösesbarna színű. A fesztiválok népszerű étke.
Dél-Amerika: Buñuelos
A buñuelos egy egyfalatos finom tészta, amit édes szirupokkal, fahéjas cukorral vagy mézzel tálalnak. A kis golyócskák a jó szerencsét szimbolizálják.
A Nők Lapja Konyha 2017/02. számában még több finom fánk receptet találhattok. Keressétek február 7-től az újságárusoknál!
Szöveg: F.R.
Fotó: Pinterest
Forrás: huffingtonpost.com