A divat mindig mozgásban van, és így van ez az aktuális étkezési trendekkel is. Noha szervezetünk nem változik, ahogyan az sem, hogy mi tartja egyensúlyban, mégis minden évnek megvannak az aktuális kedvenc szuperélelmiszerei, amelyek legalábbis néhány évente lecserélődnek. Nem is olyan rég a fodroskel (vagy angolul kale) volt a tudatosan táplálkozók legnagyobb sztárja (a zöldség itthon valahogy azóta sem tört be a mainstreambe, pedig világszerte igen népszerű még mindig), majd az édesburgonya jó hatásait élvezte ki szinte mindenki.
A Pollock Communications és a Today’s Dietitian közelmúltban végzett What’s Trending in Nutrition (Mi a trend a táplálkozásban?) című felmérésének (amely 1173 regisztrált dietetikus táplálkozási szakember közreműködésével készült), már azt is tudjuk, idén mi várható az új befutók között.
„Mivel a következő évtizedben az egészség és az immunitás kerül előtérbe, és a növényi alapú táplálkozás egyre népszerűbbé válik, a tápanyagdús opciók fontos részét képezik majd a fogyasztók étrendjének, mivel az ételt mint gyógyszert fogyasztják sokan a betegségek megelőzése érdekében – mondta Louise Pollock, a Pollock Communications elnöke egy nyilatkozatban. – Emellett valószínűleg megnő az érdeklődés a funkcionális élelmiszerek iránt is, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a tápanyagprofiljukon túlmenően egészségügyi előnyöket is biztosítanak.” A UCLA (Kaliforniai Egyetem) kutatói nemrég arra jöttek rá, hogy szőlő is egyfajta superfood, mert csökkenti a koleszterinszintet, és fogyasztása mérsékli a szívroham kockázatát.
A szakértők az élelmiszervásárlási szokásokat, a divatos diétákat figyelték, ez alapján állították össze 2022 10 legdivatosabb superfoodját.
Fermentált ételek
Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a kimcsi akkor kezdtek divatosabbá válni, amikor a 2020-as első karanténidőszakban a kenyérsütés kipörgése után újabb otthoni tevékenységek után kezdtek nézni az emberek. A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére. Készíthetünk házilag joghurtot is, mint ahogy kimcsit is, de készen is kaphatjuk, és lehet, hogy meglepő, de remekül használható magyaros ételek elkészítéséhez is!
Áfonya
Nem annyira új induló, hiszen évek óta tudjuk, az áfonya igazi szuperélelmiszer. Kicsi a bors, de erős, mondhatjuk az áfonyára is, hiszen kiváló antioxidánsforrás, amely segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, és csökkentheti a rák, a szív- és más betegségek kockázatát. Emellett az antioxidánsok a haj növekedéséhez, az erős körmökhöz és az egészséges bőrhöz is fontosak.
Magvak, dió, mogyoró
A magvak is újra egyre népszerűbek: például a chia- és a kendermag igazi tápanyag-erőművek. A már néhány éve divatba jött chia magok tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és omega-3 zsírsavakkal. Egy 2016-os tanulmány szerint a chia magban rengeteg antioxidánsok van, emellett nagyszerű kalcium-, foszfor- és magnéziumforrások, ami azt jelenti, hogy javíthatják a csontok egészségét. A diófélék is remek módjai annak, hogy fehérjét, rostot és más kulcsfontosságú tápanyagokat adjunk az étrendünkhöz. A pisztácia például tele van antioxidánsokkal, köztük olyanokkal, amelyekről tudományosan bizonyított, hogy elősegítik a szem egészségét, és segíthetnek a rák és a szívbetegségek elleni védelemben.
Ősi gabonafélék
Az ősi gabonafélék kifejezés számos olyan gabonafélét foglal magában, amelyek évszázadok, évezredek óta velünk vannak. Ilyen például az amarant, a z Etiópiából származó teff (ez a világ legkisebb ganonája, ráadásul gluténmentes) a farro és a quinoa. A quinoa valószínűleg az egyik legnépszerűbb ősi gabona, amely arról híres, hogy tele van rosttal és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A gabona emellett sok B6- és C-vitamint is tartalmaz Ilyen ősi gabonafélének számít az árpa és a köles is.
Sötét, leveles zöldségek
A sötét, leveles zöldségek, mint például a fodroskel, a mángold és a spenót, megérdemlik, hogy helyet kapjanak az étrendben, ha eddig hanyagoltuk őket. Ezek és társaik kiváló fehérje- és flavonoidforrások, amelyek megakadályozhatják a szabad gyökök okozta károsodásokat, a rákot és a káros gyulladásokat. A spenót emellett tele van A- és C-vitaminnal, és tudományosan bizonyított, hogy mérsékli a vérnyomás szintjét, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez a mazsolával és pisztáciával készült fonnyasztott spenótos étel kiváló köret, függetlenül attól, hogy mit vacsorázol.
Kiemelt kép: Getty Images