Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Az utóbbi években már itthon is lehet kapni a skyr nevű tejterméket, ami remekül használható a szénhidrátcsökkentett ételek elkészítésekor is. Megmutatjuk, hogyan működik.

Mi az a skyr?

A kicsit a görög joghurtra, illetve a krémsajtra is hasonlító skyr hagyományos izlandi tejtermék. Tehéntej alapú, amihez olyan baktériumkultúrát kevernek, ami krémes állagot és ízt kölcsönöz neki. Az állagát alakítja az is, hogy lecsepegtetik a tejsavót, emiatt négyszer annyi tejből állítják elő, mint a joghurtot. Zsírtartalma alacsony, fehérjetartalma viszont kiemelkedően magas. Turmixokhoz, szendvicskrémekhez, zöldségételekhez, desszertekhez egyaránt felhasználható.

Narancsos tiramisu hozzávalói 4 adaghoz:

A piskótához: 3 tojás | 3 evőkanál eritrit/nyírfacukor | 5 dkg világos tönkölyliszt | 5 dkg darált mandula
A krémhez: 1 (kezeletlen) narancs | 3 dl kávé | 2 tojás | 5 dkg eritrit/nyírfacukor | 5 dl skyr | 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

  1. A sütőt 180 ºC-ra melegítsük elő. A piskótához az egész tojásokat 3 evőkanál eritrittel/nyírfacukorral verjük fehéredésig elektromos habverővel. Szitáljuk hozzá a lisztet, a mandulalisztet, majd fakanállal keverjük el a piskótatésztát.
  2. Simítsuk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, süssük készre kb. 12 perc alatt az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel 2-3 cm széles, 8-10 cm hosszú csíkokra.
  3. A narancs héját reszeljük le, keverjük a kávéhoz. A narancsot hámozzuk meg, filézzük ki, vágjuk kis szeletekre. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig az eritrittel/nyírfacukorral, és forgassuk össze a skyrrel. A fehérjét verjük fel habnak, ezt is forgassuk óvatosan a tojássárgájás részhez.
  4. Állítsuk össze a desszertet: a tál alját kenjük meg a krémmel, helyezzünk rá egy sor kávéba mártott piskótacsíkot, erre megint krémet, aztán narancsot. Újra kávéba mártott piskóta következik, végül krém. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12 PERC
KALÓRIA 337 KCAL/ADAG
Egy adag szénhidráttartalma: 15 gramm.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/02. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.