Kevés ember van, akit ne lehetne levenni a lábáról egy túrós süteménnyel. Ezt a gyorsan elkészíthető túrós édességet kezdőknek is egyaránt ajánljuk.
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához: 12 dkg vaj/margarin | 6 dkg porcukor | 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 tojássárgája
A töltelékhez: 2 dl habtejszín | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 20 dkg szitán áttört túró | 3 tojás | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 20 dkg friss áfonya
- A vajat/margarint elmorzsoljuk a porcukorral kevert liszttel, majd sima tésztává gyúrjuk a tojássárgájával. Cipót formálunk belőle, befóliázzzuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, közben kibéleljük a piteforma alját sütőpapírral.
- A tésztát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát és az oldalára is jusson.
- Sütőpapírral befedjük a linzerlapunk tetejét is, rizst vagy babot öntünk bele súlyként, körülbelül a forma feléig (ez a „vakon sütés”, így sütés közben nem hólyagosodik fel a tészta). 170 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük kb. 15 perc alatt, majd eltávolítjuk róla a nehezéket, és anélkül is sütjük 4-5 percig, hogy egy kis kérget kapjon.
- A töltelék hozzávalóit – az áfonya kivételével – simára keverjük, majd az elősütött pitelapba töltjük, és beleszórjuk a friss áfonyát. 145 °C-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 30-35 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 20 + 30-35 PERC
KALÓRIA 3456 KCAL/EGÉSZ PITE
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/04. lapszámában jelent meg.