Vrábel Kriszta húsvéti receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Sonka, tojás, frissen sült kalács vagy péksütemény, reszelt torma – a legtöbben ezekért a fogásokért várjuk a húsvéti ünnepeket. Érdemes kipróbálni Vrábel Kriszta receptjét, ha igazi ínyenc reggelit szeretnénk varázsolni a családi asztalra. 

Hozzávalók 8 darabhoz:

1,2 dl langyos tej | 2,5 dkg friss élesztő | 50 dkg liszt | 1 kávéskanál só | 15 dkg porcukor | 10 dkg aszalt vörös áfonya | 1 (kezeletlen) citrom héja és leve | 1 L-es méretű tojás + 1 tojás a kenéshez | 5 dkg vaj | 15 dkg natúr joghurt

  1. A langyos tejet keverjük krémesre az élesztővel. A lisztet keverjük el a sóval, 5 dkg porcukorral, az áfonyával, a citrom reszelt héjával, majd keverjük hozzá a tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a joghurtot. (A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, a tojás méretétől. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, amíg gyúrható, enyhén lágy tésztát kapunk.)
  2. Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén lesz. Konyharuhával letakarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 1,5-2 órán keresztül.
  3. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, formázzunk belőlük rudakat, majd tekerjük fel őket csigavonalban. Helyezzük a briósokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kelesszük újabb 30-45 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra.
  4. Kenjük meg a briósokat a felvert tojással, süssük őket körülbelül 25 perc alatt készre. Közben a maradék porcukrot keverjük el a citrom kifacsart levével, sűrű, de még éppen folyékony mázat kapjunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés vizet. A kihűlt briósokat csorgassuk meg a mázzal.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 396 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/03. lapszámában jelent meg.