5 „gyógyító” étel, amivel a top séfek kúrálják magukat

Akár a koronavírus, akár valamilyen más betegség döntött le a lábunkról, a mielőbbi gyógyulásra jól megválasztott ételekkel is rásegíthetünk.

Természetesen mindenkinek megvannak a maga bevált házi praktikái és nagymama-féle receptjei, amiket betegség idején be szokott vetni. A szokásos szezonális lerobbanások mellett azonban a koronavírus megjelenése és a vele járó szokatlan, sokszor súlyos tünetek megbolygatták a korábbi rendszert és igyekszünk minden eszközt megragadni közérzetünk javítása érdekében. Leah Harper, a Guardian újságírója top séfeket kérdezett arról, hogy nekik milyen ételek segítenek akkor, ha éppen cefetül vannak – ezekből a tanácsokból szemezgettünk.

Sült csirke lencsével és fodros kellel

Tamal Raynek – aki orvos, tévés műsorvezető és a Sütimester című angol gasztroreality 2015-ös döntőse – egy nagyon egyszerű étel esik a legjobban, ha beteg: tört krumpli basmati rizzsel. (Ezt az ételt még az édesanyja készítette neki gyerekkorában.). A másik favoritja a sült csirke lencsével és fodros kellel. Ehhez először megsüt egyben egy csirkét, ezzel egyidejűleg, de külön tepsiben pedig hagymát és fokhagymát süt. Ha a csirke megsült, kiveszi a tepsiből, amibe ezután egy kis forró vizet önt – ez egyfajta alapléként szolgál, amiben megfőhet a lencse. Ezután megpárolja a fodros kelt, majd a hagymával és fokhagymával együtt a megfőtt lencse mellé adagolja, ez lesz a csirke körete. A tányér egy kanál görög joghurttal lesz tökéletes. (Úgy tűnik, a görög joghurt tényleg a séfek egyik titkos jolly joker hozzávalója.)

Fotó: Getty Images

Halcurry kukoricával

Nokx Majozi, a londoni Holborn Dining Roomban dolgozik és hivatalos titulusa szerint sous chef és vezető pitemester. Ő egy halas ételt eszik, amikor nincs jól, és ezt a következővel magyarázza: „Ennek az ételnek jó hatása van az egészségre. A hal gazdag fehérjében, a kukorica (ami helyett polentát is ehetünk) biztosítja a rostokat, a gyömbér és a fokhagyma pedig antioxidáns hatásukról ismertek. Ennek az ételnek van egy szentimentális vonatkozása is, arra emlékeztet, amikor gyerekként a konyhában voltam és néhai édesapám főzött nekünk. Durbanról származom, Dél-Afrikából, édesapám a kikötőben dolgozott, a halárushoz közel. Gyakran hozott haza friss halat vacsorára, ezért ez egy kellemes emlék” – magyarázta receptválasztását Majozi. 

Csirkeleves ginzenggel

A londoni Seoul Bird társalapítója és vezető séfje, Judy Joo a tartalmas levesekre és ragukra voksol, ha nem érzi jól magát. Az ilyen alkalmakra tökélyre fejlesztette a ginzenges csirkeleves receptjét. Egy egész, kukoricán nevelkedett fiatal csirkét megtölt szárított ginzenggel, ragacsos rizzsel, jujubával (vagyis kínai datolyával), fokhagymával és egyéb keleti fűszerekkel, aztán egy nagy fazék vízben két-három órán át főzi, amíg a hús megpuhul. Frissen vágott zöldhagymával tálalja. Joo szerint ez a leves belülről felmelegít, nemcsak a testünket, a lelkünket is. Egy nagy adag csontlevest is szokott csinálni, amivel az „egészséget kortyolja magába”. Ha már folyadékbevitelről van szó: Joo egy csésze forró vízbe friss citromot, gyömbérszeleteket és manuka mézet tesz és ezt issza. 

Kadhi (indiai joghurt leves)

Egy joghurt alapú leves nem feltétlenül szerepelne a listánk tetején, ha közérzetjavító ételeket írnánk össze, Tanya Gohil, a glasgow-i Silk Road Deli tulajdonosa és séfje viszont erre esküszik. Egy serpenyőben egész (nem porított) fűszereket forrósítunk: mustármagot, köménymagot, curry leveleket, fahéjrudat és egész, fekete borsszemeket. Adjunk hozzá frissen reszelt gyömbért és kurkumát is. Egy tálban keverjünk össze natúr joghurtot csicseriborsóliszttel, és egy néhány pohár vízzel együtt adjuk hozzá a fűszerekhez. Egy sűrű és bársonyos levest kapunk, ami megmelenget bennünket. Gohil egy évszázadok óta használt afrikai zöldséget, okrát (másnéven hölgyujj) is tesz a levesbe – igazi szuperzöldség, itthon is egyre több helyen lehet kapni –, a tetejét pedig friss korianderrel szórja meg, egy kis chili-olaj és pár csepp citromlé kíséretében.

Fotó: Getty Images

Pirítós paradicsomkonzervvel és reszelt sajttal

Ki gondolta volna, hogy a sztárséfek közt is vannak olyanok, akik konzervkajára esküsznek, amikor egy betegség leveri őket a lábukról? Lisa Goodwin-Allen, a londoni The Gamebird at the Stafford étterem vezető séfje például ilyen. „Amikor beteg vagyok, valami táplálóra vágyom. Ez gyakran házi készítésű levest vagy húslevest jelent, de van egy bűnös élvezetem: pirítós konzerv paradicsommal és reszelt sajjtal. Ez lehet tigriskenyér vagy kovászos kenyér, megpirítva és vajazva. A konzerv paradicsomot forrósítsuk fel, tegyük a pirítósra és szórjuk meg reszelt sajttal – én a lancashire sajtot javaslom (tehéntejből készült sajtfajta, a szerk.) –, és egy kis sóval. Ez az étel gyors, könnyű elkészíteni és nem túl nehéz” – hangzik Goodwin-Allen vallomása. A vajat és a sajtot persze ki lehet hagyni, ha valakinek nem túl jó a gyomra. A séf egy csésze zöld teát javasol a fejedelmi fogás mellé.

Forrás: The Guardian, Kiemelt kép: Getty Images