HOZZÁVALÓK KB. 40 KICSI DARABHOZ:
25 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 25 dkg rétesliszt | fél kávéskanál só | 10 dkg vaj/margarin, olvasztva + 10 dkg vaj/margarin a tepsihez | 1 tojás | 2 evőkanál cukor | 3 dkg friss élesztő | 3 dl langyos tej
Az édes töltelékhez: 25 dkg túró | 1 tojássárgájája | 3 evőkanál cukor | 10 dkg mazsola | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
A sós töltelékhez: 25 dkg túró | 1 tojássárgája | fél teáskanál só | 1 csokor friss kapor, apróra vágva
1. A lisztet és a réteslisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat/margarint, a tojást, a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk a langyos tej hozzáadásával. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett felületen, majd 7×7 cm-es négyzetekre osztjuk. Az édes, illetve a sós töltelék hozzávalóit is alaposan összekeverjük. A töltelékeket egymás után a tészta egyik szélére halmozzuk, majd feltekerjük.
3. Olvasztott vajjal/margarinnal kikenünk egy 30×40 cm-es tepsit. A feltekert buktákat olvasztott vajba/margarinba mártjuk, majd egymás mellé ültetjük a tepsibe.
4. További 30 percet kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. Az édes buktákat porcukorral meghintjük tálalás előtt.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 40 PERC
KALÓRIA: 104 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. februári számában jelent meg.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője