Franciaország – Csokoládé szuflé
A csokoládéfelfújtat nem kell bemutatni, ez Franciaország egyik időtálló desszertje, amiből bármikor bekanalaznánk egy tányérkával. Elkészítése közismerten nehéz, ugyanis a tészta sűrű állaga miatt könnyen összeesik, de ennek ellenére is megéri elkészíteni, mert isteni!
Lengyelország – Babka
A Babka jelentése nagymama, mert a tészta hullámos alakja olyan szoknyaredőket idéz, mint amilyeneket a lengyel nagyik hordanak. A kalácsszerű édesség egyébként egy puha, kicsit szivacsos szerkezetű finomság, amelyet gyümölcsökkel, mazsolával és csokoládéval is szoktak tölteni.
Belgium – Gofri
Ha Belgium, akkor gofri, méghozzá ha lehet, akkor minél több csokoládéval és gyümölccsel tálalva. Ajánlunk is egy variációt!
Ausztria – Sacher torta
1832-ben egy osztrák szakács, bizonyos Franz Sacher Metternich hercegének egy sűrű, keserű, csokoládés piskótát szolgált fel, amelyet sárgabaracklekvárral töltött meg, és amit saját magáról nevezett el. Ezzel pedig – nagy örömünkre – történelmet írt.
Argentína – Alfajores
A karamellkrémmel töltött, csokoládéba mártott latin-amerikai desszert nagyon népszerű Argentínában, olyan mint egy édes miniszendvics – mi biztosan állandóan ezt reggeliznénk, ha az országban élnénk. :) De visszakanyarodva elkészítéséhez, a süteményt a csoki mellett gyakran forgatják porcukorba és kókuszba is – úgy sem lehet rossz.
Nicaragua – Turrón de chocolate
A Turrón de chocolate egy mézes, karamelles, mandulás édesség, amelyet csokoládéval szoktak kiönteni: lényegében egy ennivaló házi csokoládé.
Brazília – Brigadeiro
1945-ben egy brazil politikus és katona, Brigadeiro Eduardo Gomes kedvenc csokis golyóival akarta megnyerni magának a választókat. Bár a választást elveszítette, a róla elnevezett golyóbisok azóta is nemzeti kedvencnek számítanak. Látva őket, megértjük, hogy miért.
Ausztrália – Lamingtons
Ami az ausztráloknak a lamington, az nekünk a kókuszkocka. A kettő szinte semmiben sem különbözik. :)
Németország – Feketeerdő-torta
Nem megyünk bele a feketeerdő-torta történetébe, ugyanis korábbi cikkünkben már írtunk az eredetéről. Csupán annyit mondunk, hogy a tejszín, a csokoládé, a cseresznye és a cseresznyepálinka kombinációját bármilyen körülmények között szívesen teszteljük. ;)
Kanada – Nanaimo szelet
A Nanaimo szelet a Brit Columbia Nanaimo városa után kapta a nevét, ugyanis itt készítették először. A sütés nélküli desszertet összeállítani nagyon egyszerű: egy ostyamorzsa rétegre pudingot halmoznak, majd a tetejére olvasztott csoki kerül.
Írország – Guinness-torta
Hogy mi különleges van egy csokoládétortában? Hát az, hogy Guinness sör hozzáadásával készül, amitől egészen pikáns ízvilágot kap. Legalább egyszer mindenképp érdemes megkóstolni!
Amerika – Brownie
A legenda szerint a brownie-t egy szakácsnak köszönhetjük, aki elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Ha tényleg így van, szívesen visszautaznánk az időben, hogy kezet fogjunk vele, mert minden formájában imádjuk a csokoládés desszertet.
A Nők Lapja Konyha 2017. márciusi számában nagyon finom csokoládés édességeket találtok, ha kedvet kaptatok a sütéshez. A magazint március 7-től keressétek az újságárusoknál!
Szöveg: D.A.
Forrás: firstwefeast.com, businessinsider.com, foxnews.com
Fotó: Pinterest