A húsvéti vendégjárás idején különösen jól jönnek a késői reggelihez, finom uzsonnához illő falatok, sütemények. Mindez Downton Abbey-stílusban kifejezetten elegáns is!

Chelsea zsemle

Hozzávalók 9 zsemléhez:

  • 375 g liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál szárított gyorsélesztő
  • 1 teáskanál só
  • 240 ml zsíros tej, melegítve
  • 60 g olvasztott vaj
  • a töltelékhez 
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 140 g fekete mazsola
  • a mázhoz
  • 50 g cukor
  • 2 evőkanál nagyon forró víz

A tésztához robotgépben keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót, öntsük hozzá a tejet és a vajat, majd közepes fokozaton addig keverjük, gyúrjuk, amíg a tészta fényes lesz, és el nem válik a tál oldalától. Tegyük a tésztát munkafelületre, gyúrjuk át kézzel is egyszer-kétszer, és formázzunk belőle cipót. Tegyük meleg helyre lefedve, és hagyjuk, hogy kb. 1 óra alatt a duplájára nőjön. Vékonyan zsírozzunk ki egy 23 cm-es, 5 centiméter magas négyzet alakú tepsit. A töltelékhez alaposan keverjük össze a cukrot és a fűszerkeveréket. Tegyük a tésztát a munkafelületre (nincs szükség lisztre), és nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk 23 × 46 centiméteres téglalappá, a rövid oldalával magunk felé. Az olvasztott vajat öntsük a téglalap közepére, és spatulával egyenletesen kenjük szét egészen a széléig. A cukorkeveréket egyenletesen szórjuk rá a vajra, osszuk el rajta a fekete mazsolát, és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztába. Tekerjük fel a tésztát, mint egy bejglit, és csipkedjük össze a lezárásnál. Recés késsel igazítsuk el a két végét, majd vágjuk 9, egyenként 2,5 cm vastag szeletre. A szeleteket, vágott oldallal lefelé, rendezzük el három sorban az előkészített tepsiben. Meleg helyen körülbelül 40 percig hagyjuk újra megkelni, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Közben keverjük össze a máz hozzávalóit. Süssük 42-45 perc alatt a zsemléket mély aranybarnára. Tegyük a tepsit rácsra, kanalazzuk a mázat egyenletesen a zsemlékre, és hagyjuk őket körülbelül 15 percig hűlni. Melegen tálaljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .