Megannyi történelmi múltú finomságaink közé sorolható a lekvár, ami bár nem kimondottan magyar étel, de nálunk ugyanolyan nagy hagyománya van, mint a többi közép-kelet-európai országban. A gyümölcsíz leginkább szilvából vagy barackból készült, korábban cukor hozzáadása nélkül, majd később cukorral és egyéb adalékanyagokkal – zselésítők, tartósítószerek – felfőzött gyümölcspépet jelenti.
A lekvár szavunk eredete az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető, a nyalánkság német fordításából, a „Leckware” szóból származik. A második világháború végére Hitler elrendeli vegyészei számára, hogy a várható éhínséget megelőzve fejlesszenek ki egy olyan élelmiszert, amelynek előállítása könnyű, mégis komplex tápanyagtartalma miatt alkalmas az élelmezés megmentésére. Így született meg a hitlerszalonna, amely tulajdonképpen egy vágható sűrűségű gyümölcslekvárt jelentett.
Persze azóta megszámlálhatatlan eljárással és ízesítéssel állítják elő a gyárak a különféle gyümölcspépekből készült élelmiszereket, amelyeket lekvárnak vagy dzsemnek nevezünk. A mai trendeknek megfelelően a speciális táplálkozási igényűek is találhatnak számukra megfelelő terméket, de a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosabb előállításra és a fenntartható gazdaságokból származó gyümölcsök felhasználására is.
Szavazz te is kedvenc termékedre a Nők Lapja Food Awardson, és nyerd meg a 15 darab, egyenként 40 élelmiszer termékből álló értékes ajándékcsomag egyikét!
Trizsi Fehércsokis körte lekvár
Kézműves technológiával készült prémium termék, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságából, Trizsről A fehércsoki és a finom érett körte egymásra találásával egy olyan különleges és egyedi ízvilágot alkottunk, amely a könnyen rabul ejti a ínyenceket! Tartósítószert, állományjavítót, mesterséges ízfokozót, színezék anyagokat nem használunk! A kis üzemünkben a Trizsi Asszonyok – régi, több generációs – receptúrái szerint dolgozunk.
Trizsi Vad – Ász Csipkebogyó lekvár
Nálunk Ő az ász! Ez a kézzel szüretelt dér csípte csipkebogyóból készült és – gondos kezek által válogatott prémium minőségű termék – egyszerre finom és egészséges! A piciny falunkban, a Trizsi Asszonyok több generáción átívelő tudására támaszkodunk. Így aztán kézműves üzemünkben nem használunk semmilyen tartósítószert, állományjavítót, mesterséges ízfokozót és színezőanyagot!
Dia-Wellness Paleo Narancs lekvár
Csökkentett szénhidrát tartalmú, élelmi rostban gazdag narancs lekvár. A paleo étrendbe beilleszthető. Fogyaszthatjuk kenyérre, kalácsra kenve vagy süteményekbe, muffinba.