HOZZÁVALÓK 15 KOCKÁHOZ:
A tésztához: 20 dkg vaj/margarin | 15 dkg porcukor | 4 tojás | 1 (kezeletlen) citrom héja | 1 teáskanál őrölt fahéj | 10 dkg darált mák fél csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A töltelékhez: 2 dl meggylé | 25 dkg magozott meggy | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor
A tetejéhez: 5 tojásfehérje | 25 dkg porcukor | 1-2 evőkanál egész mák
1. A tésztához egy keverőtálban robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat/margarint a porcukorral, majd egyesével belekeverjük az egész tojásokat, a citrom héját, végül az őrölt fahéjjal, mákkal és sütőporral elegyített lisztet. Óvatosan sima tésztává keverjük.
2. A masszát egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe simítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20-22 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Vízszintesen két lapba vágjuk, az egyik lapot visszatesszük a tepsibe.
3. A meggypudinghoz összeforralunk 1 dl meggylevet a meggyel és a cukorral, forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve pürésítjük botmixerrel, majd újra felforraljuk, és besűrítjük a maradék 1 dl meggylében elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a tepsibe fektetett lapra kenjük, végül befedjük a másik lappal.
4. A tetejéhez elkezdjük felverni a tojásfehérjét, folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, mikor elfogyott, vízgőz fölé helyezett fémedénybe tesszük, és tovább verjük, amíg sűrű, fényes habot kapunk.
5. Egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, megszórjuk mákkal, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
SÜTÉS: 20-22 + 8-10 PERC
KALÓRIA: 370 KCAL/KOCKA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre