Karalábé-krémleves pirított baconnel és kelkáposztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg zellergumó
- 1 szál fehérrépa (kb. 10 dkg)
- 50 dkg karalábé
- 2 dl kókusztej
- só, bors
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 10 dkg szeletelt bacon
- 10 dkg kelkáposzta
- csipet csilipor a tálaláshoz
A finomra vágott vöröshagymát pirítani kezdjük az olívaolajon. A zellert és a fehérrépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, a hagyma mellé tesszük pirulni. Mikor aranyszínű, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott karalábét. Felöntjük a kókusztejjel és 1 liter vízzel, majd addig főzzük, amíg a karalábé meg nem puhul. Ekkor megsózzuk, borssal ízesítjük, és botturmixszal összepürésítjük. Ha túl hígnak ítéljük, a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűríthetjük, de ezt el is hagyhatjuk. Megsózzuk, ha szükséges. A baconcsipszhez teflonserpenyőben pirítani kezdjük a feldarabolt bacont, mikor már kisült egy kicsit a zsírja, mellétesszük a káposzta felcsíkozott leveleit is, azt is megpirítjuk. A krémlevest tálakba szedjük, a tetejére halmozzuk a baconos pirított káposztát. Megszórhatjuk a tetejét csiliporral, illetve csepegtethetünk rá pár csepp olívaolajat.
Tipp: A kókusztej helyettesíthető főzőtejszínnel is!